Αμερικανοί ωκεανογράφοι εντόπισαν στον Κόλπο του Μεξικού ένα τεράστιο μίγμα υδρογονανθράκων, που έχει μήκος περίπου 35 χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στην πλωτή πλατφόρμα της BP τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα, οι ωκεανογράφοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του μίγματος αυτού, που έχει την εικόνα ενός «συννέφου», το οποίο έως τώρα ήταν στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης
Αμερικανοί ωκεανογράφοι εντόπισαν στον Κόλπο του Μεξικού ένα τεράστιο μίγμα υδρογονανθράκων, που έχει μήκος περίπου 35 χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 900 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη στην πλωτή πλατφόρμα της BP τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, οι ωκεανογράφοι επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του μίγματος αυτού, που έχει την εικόνα ενός «συννέφου», το οποίο έως τώρα ήταν στο επίκεντρο επιστημονικής διαμάχης.

Οι ερευνητές του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ, που είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο ωκεανογραφικών ερευνών, προσδιόρισαν και τεκμηρίωσαν ταυτόχρονα ότι αυτής της σύνθεσης το πετρέλαιο έχει την προέλευσή του από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε όταν την 20η Απριλίου εξαρράγη η πλωτή εξέδρα της BP, ενώ απέκλεισαν ρητά ότι μπορεί το εν λόγω «σύννεφο» να έχει προέλθει από κάποιο φυσικό επακόλουθο.

Υπενθυμίζεται ότι η διαρροή πετρελαίου από το «πηγάδι» της εν λόγω πλωτής εξέδρας αναχαιτίστηκε στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο είχαν ήδη χυθεί στον ωκεανό 4,9 εκατομμύρια βαρέλια αδιύλιστου πετρελαίου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η «βιο-υποβάθμιση» αυτού του πετρελαίου κατέστη δυνατή χάρη σε μερικά θαλάσσια μικρόβια, που ζούν στον ωκεανό σε μεγάλο βάθος, με μία διαδικασία «βραδεία».

Συγκεκριμένα, το διάστημα μεταξύ 19-28 Ιουνίου έγινε επιστημονική αποστολή, στη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε σε βάθος 900 μέτρων ένα «σύννεφο» μήκους 35 χλμ. και πλάτους 1,9 χλμ., το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες θα έχει μάλλον μακρύ «βίο».

«Διερευνήσαμε τη σύνθεση αλλά και την προέλευση» του υποθαλάσσιου «σύννεφου», ανέφερε ο κ. Ρίτσαρντ Καμίλι, ο επικεφαλής της ανωτέρω επιστημονικής αποστολής, σε σημείωμα που έγραψε στην αμερικανική επιθεώρηση «Επιστήμη».

«Το “σύννεφο” δεν αποτελείται από καθαρό πετρέλαιο, αλλά από συστατικά πετρελαίου», γράφει ο κ. Καμίλι, εκτιμώντας ότι «θα παραμείνει κάτω από την επιφάνεια του ωεκανού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».