Τον τελευταίο καιρό ο Τζουλιάν Ασάντζ μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας, μετά τη δημοσίευση εκ μέρους της ιστοσελίδας WikiLeaks των απόρρητων αρχείων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, η οποία κυριολεκτικά ντρόπιασε την αμερικανική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Ο κ. Ασάντζ δεν είναι παρά ο εκπρόσωπος ενός μικρού ομίλου ανθρώπων, οι οποίοι ειδικεύονται στο να εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες για τη δράση των κυβερνήσεων, οι οποίες ενοχλούν ιδιαίτερα.

Τον τελευταίο καιρό ο Τζουλιάν Ασάντζ μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας, μετά τη δημοσίευση εκ μέρους της ιστοσελίδας WikiLeaks των απόρρητων αρχείων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, η οποία κυριολεκτικά ντρόπιασε την αμερικανική κυβέρνηση και το στρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Ο κ. Ασάντζ δεν είναι παρά ο εκπρόσωπος ενός μικρού ομίλου ανθρώπων, οι οποίοι ειδικεύονται στο να εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες για τη δράση των κυβερνήσεων, οι οποίες ενοχλούν ιδιαίτερα. Στα πλαίσια αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα όσα είναι γνωστά για τον πρότερο βίο του ανθρώπου αυτού, όπως και τα όσα «κατασκοπευτικά» συμβαίνουν σήμερα γύρω του.

Ο Ασάντζ γεννήθηκε το 1971 στην Αυστραλία και σπούδασε φυσική, ενώ παράλληλα τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν τον ακτιβισμό, τη φιλοσοφία και το hacking στους υπολογιστές. Στα πρώτα του χρόνια αναγκάστηκε να μετακομίσει δεκάδες φορές, ενώ το 1992 κατηγορήθηκε ως hacker και στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο της πληροφορικής σε εφαρμογές κρυπτογράφησης δεδομένων, κάτι το οποίο έχει κεντρική σημασία και σήμερα στη λειτουργία της ιστοσελίδας του. Η δημιουργία του WikiLeaks ανάγεται στο 2006, όταν ο Ασάντζ αποφάσισε να στραφεί αποκλειστικά προς την κατεύθυνση αυτή. Εδώ και πολλά χρόνια γυρνά από χώρα σε χώρα, έχοντας επισκεφτεί μεταξύ άλλων τις Κένυα, Τανζανία, Βιετνάμ, Σιβηρία, Ιράκ, Σουηδία, Βέλγιο, Ισλανδία και ΗΠΑ.

Όπως δηλώνει, το WikiLeaks διαθέτει ένα συμβούλιο εννέα μελών, από τα οποία μόνο ο ίδιος εμφανίζεται δημόσια. Πίσω από αυτούς όμως, βρίσκεται ένα δίκτυο από πληροφοριοδότες οι οποίοι παρέχουν το υλικό για αποκαλύψεις όπως αυτή που συντάραξε το Πεντάγωνο πρόσφατα. Για την αποκάλυψη σειράς δολοφονιών στην Κένυα, ο Ασάντζ έχει βραβευτεί από την Διεθνή Αμνηστία και τονίζει πως το WikiLeaks έχει δημοσιεύσει περισσότερα απόρρητα έγγραφα από όλον τον παγκόσμιο Τύπο μαζί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο καταφέρνει και επιβιώνει η ιστοσελίδα, καθώς οι Αμερικανοί την έχουν στοχοποιήσει και επιδιώκουν το κλείσιμό της. Τον κατηγορούν ότι στα αρχεία που δημοσίευσε περιλαμβάνονταν ονόματα πληροφοριοδοτών τους στο Αφγανιστάν, οι οποίοι πλέον βρίσκονται υπό κίνδυνο. Πριν μερικές εβδομάδες ανακοινώθηκε ότι στον server του WikiLeaks υπάρχει ένα συγκεκριμένο αρχείο με τίτλο «Εξασφάλιση», το οποίο είναι κρυπτογραφημένο και ανοίγει μονάχα με την εισαγωγή κωδικού. Ο Ασάντζ δήλωσε ότι σε περίπτωση ενεργειών που θα απειλήσουν τη ζωή των μελών της ομάδας ή και τη λειτουργία του site, τότε θα αποκαλυφθεί ο κωδικός και ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να δει μερικές χιλιάδες ακόμα «καυτά» απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, τα οποία θα πλήξουν την Ουάσιγκτον.

Τις τελευταίες ημέρες, στη Σουηδία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Ασάντζ με την κατηγορία του βιασμού, το οποίο και αποσύρθηκε μερικές ώρες αργότερα, προκαλώντας σειρά ερωτημάτων στην κοινή γνώμη. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και αναρωτιέται τι κρύβεται από πίσω. Αν μη τι άλλο, η δραστηριότητα του WikiLeaks θέτει σε νέες βάσεις τον διάλογο σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ ως τέταρτη εξουσία στη σύγχρονη κοινωνία.