Σε αύξηση της παραγωγής αργού την επόμενη χρονιά περίπου κατά 13% στοχεύει το Ιράκ – κάτοχος των τρίτων μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόσμο – σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου από το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου στο Bloomberg. «Αναμένουμε μια αύξηση της τάξεως των 300.000 βαρελιών την ημέρα», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί αλ-Αμεεντί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Πετρελαϊκών Συμβολαίων και Αδειοδοτήσεων του Ιράκ
Σε αύξηση της παραγωγής αργού την επόμενη χρονιά περίπου κατά 13% στοχεύει το Ιράκ – κάτοχος των τρίτων μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου στον κόσμο – σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου από το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου στο Bloomberg.

«Αναμένουμε μια αύξηση της τάξεως των 300.000 βαρελιών την ημέρα», δήλωσε ο Αμπντούλ Μαχντί αλ-Αμεεντί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Πετρελαϊκών Συμβολαίων και Αδειοδοτήσεων του Ιράκ.

«Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται περίπου 60.000 βαρέλια την ημέρα από το κοίτασμα AlAhdab», πρόσθεσε. Το εν λόγω κοίτασμα ήταν το πρώτο που παραχώρησε για εκμετάλλευση η ιρακινή κυβέρνηση μετά την εισβολή των ξένων δυνάμεων στη χώρα και την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του  AlAhdab, αξίας 3,5 δισ. δολαρίων, κέρδισε η China National Petroleum Corp. το Νοέμβριο του 2008. Από τότε, το Ιράκ έχει συνάψει άλλα 11 συμβόλαια με διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους.

Το Ιράκ, το οποίο βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου για το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του, αναζητεί ξένους επενδυτές σε όλους τους τομείς της οικονομίας του έπειτα από αρκετά χρόνια διαμαχών και κυρώσεων.Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η χώρα παράγει περίπου 2,4 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.