Ουδείς καλόπιστος αμφισβητεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη της Μεταπολίτευσης η οποία επιχειρεί να συγκροτήσει αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Και ουδείς περίμενε ότι η προσπάθεια, που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα είχε ολοκληρωθεί στους λίγους μήνες από την ανάληψη της εξουσίας. Ενας τομέας, όμως, του κρατικού μηχανισμού έχει άμεση σχέση με την αποτροπή της χρεοκοπίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών
Ουδείς καλόπιστος αμφισβητεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η μόνη της Μεταπολίτευσης η οποία επιχειρεί να συγκροτήσει αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος. Και ουδείς περίμενε ότι η προσπάθεια, που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα είχε ολοκληρωθεί στους λίγους μήνες από την ανάληψη της εξουσίας.

Ενας τομέας, όμως, του κρατικού μηχανισμού έχει άμεση σχέση με την αποτροπή της χρεοκοπίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα περισσότερα εισπρακτικά μέτρα που έχουν ληφθεί, κατ΄ επιταγήν της τρόικας, είναι και άδικα και αντιαναπτυξιακά. Είναι κατανοητό ότι αυτά τα μέτρα θα απέδιδαν άμεσα αποτελέσματα και κατ΄ ανάγκην ήταν η πρώτη επιλογή. Ουδείς καλόπιστος, όμως, μπορεί να διανοηθεί ότι ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για έμμεσους φόρους και περικοπή μισθών και συντάξεων. Και ουδείς πολίτης κατανοεί τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του νέου αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος θα άνοιγε τον δρόμο για νέες επενδύσεις, που θα διέσωζαν πολλές επιχειρήσεις και θα αναθέρμαιναν την αγορά.

Η συνεχής μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων καθιστά μονόδρομο την άμεση και ταχύτατη αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, σε δημόσια έργα και αιμοδότηση του αναπτυξιακού νόμου. Με τους αργούς ρυθμούς, όμως, που κινείται η όλη διαδικασία είναι αμφίβολο αν οι επιδοτήσεις, με τον αναπτυξιακό νόμο, θα αρχίσουν πριν από τα μέσα του ερχόμενου χρόνου!

Με δεδομένο τη μείωση των προβλεπόμενων εσόδων η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων και κυρίως έμμεσων φόρων, όπως η μεταφορά σειράς προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (11%) στον υψηλό (23%)! Πρόκειται για προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Κατά συνέπεια θα πληγούν και πάλι οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, οι οποίες ήδη υφίστανται τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα.

Μέγα λάθος και μεγίστη αδικία θα είναι η επιβολή νέων έμμεσων φόρων. Και μεγίστη αποτυχία της κυβέρνησης. Διότι, για παράδειγμα, από τον διπλασιασμό του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 1 δισ. ευρώ, με την αβέβαιη προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί η κατανάλωση! Πόσο άδικο είναι το μέτρο προκύπτει από τη σύγκριση με τα 30 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων βεβαιωμένων φόρων και τα άλλα 30 δισ. ευρώ της φοροδιαφυγής!

Οι πολίτες παρακολουθούν καθημερινά στις ειδήσεις τις εξορμήσεις του ΣΔΟΕ και τις αποκαλύψεις για το όργιο της φοροδιαφυγής. Ακούν για επιβολή εκατομμυρίων προστίμων και προαγγελία κατασχέσεων σπιτιών. Και μένουν με την απορία: καλά, εισπράττονται οι φόροι και τα πρόστιμα; Λέγεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5 δισ. ευρώ και οι αρμόδιοι ελπίζουν (;) να έχει εισπραχθεί μόνο 1 δισ. ευρώ!

Είναι γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συστηματική προσπάθεια καταπολέμησης της τεράστιας φοροδιαφυγής, τόσο από το ΣΔΟΕ όσο και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Αργά ή γρήγορα θα έχουν «φακελωθεί» όλοι, σχεδόν, οι φοροφυγάδες, μεγάλοι και μικρότεροι. Καλό. Είναι το πρώτο βήμα. Θα μείνει, όμως, μετέωρο; Διότι αν δεν αρχίσει άμεσα η είσπραξη των φόρων και των προστίμων η κυβέρνηση θα είναι εκτεθειμένη.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εντάξει στον νέο προϋπολογισμό έσοδα 7,5 δισ. ευρώ από έμμεσους φόρους και έκτακτες εισφορές σε εισοδήματα και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Μέτρα άδικα και αντιαναπτυξιακά. Αυτό το ποσό ισούται με το 15% των ανείσπρακτων φόρων και της φοροδιαφυγής! Πώς να πεισθούν οι πολίτες να αποδεχθούν τα νέα βάρη όταν οι φοροφυγάδες συνεχίζουν να προκαλούν; Πώς να πεισθούν ότι η βούληση της κυβέρνησης για ένα δίκαιο κράτος θα υλοποιηθεί;

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 29/08/2010)