Μάννα εξ Ουρανού τα Αγροτικά Φωτοβολταϊκά για τα Μελετητικά Γραφεία

Η μεγάλη μπίζνα στην εποχή της νέας διακυβέρνησης πρέπει να είναι τα πάσης φύσεως μελετητικά γραφεία. Ειδικά αυτά που ειδικεύονται σε θέματα πράσινης ανάπτυξης. Διότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πράσινες επενδύσεις μπορεί να μην έχουμε δει στο βαθμό του ανάλογου κυβερνητικού ενθουσιασμού, αλλά από μελέτες, δόξα των Θεώ, να έχουμε να λέμε.
energia.gr
Τρι, 31 Αυγούστου 2010 - 08:51

Η μεγάλη μπίζνα στην εποχή της νέας διακυβέρνησης πρέπει να είναι τα πάσης φύσεως μελετητικά γραφεία. Ειδικά αυτά που ειδικεύονται σε θέματα πράσινης ανάπτυξης. Διότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι πράσινες επενδύσεις μπορεί να μην έχουμε δει στο βαθμό του ανάλογου κυβερνητικού ενθουσιασμού, αλλά από μελέτες, δόξα των Θεώ, να έχουμε να λέμε.

Το νέο, λαμπρό, πεδίο που ανοίγεται αφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον αγροτικό πληθυσμό για τα έργα αυτά αγγίζουν σχεδόν τα όρια του συνωστισμού. Διότι ένα απλό φωτοβολταϊκό 100 KW, για το οποίο πρέπει κανείς να επενδύσει περί τα 300.000 ευρώ, μπορεί να φέρει έσοδα έως και 60.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Τεράστιο ποσό, που δεν συγκρίνεται σε τίποτε με την εκμετάλλευση ενός ακινήτου, ανάλογης αξίας. Οπότε όλοι θέλουν να βάλουν χέρι στο μέλι, αφού και η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να απορροφά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά και υψηλές τιμές θα δίνει και μάλιστα προσυμφωνημένες. Δεν θα ήταν κακή ιδέα, αν συνυπολογίσει κανείς και τα περιβαλλοντικά οφέλη, όμως, είναι έτσι τα πράγματα;

Φοβούμαστε πώς όχι. Και εξηγούμε αμέσως γιατί. Πρώτα-πρώτα το αρμόδιο υπουργείο, μετά την ισχύ του Ν.3851/2010, δεν έχει θέσει ακόμη πλαφόν για τα συγκεκριμένα έργα, όταν από αύριο η ΔΕΗ θα δέχεται επίσημα τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων αγροτών. Τουλάχιστον, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε τέτοιου είδους πληροφόρηση. Όμως, ήδη το ενδιαφέρον των αγροτών που επιδιώκουν να εισέλθουν στον τομέα αυτό είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αναγκασθεί να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία αποπειράται να βάλει «φρένο» στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Μάλλον εις μάτην. Έτσι, δεν αποκλείεται να κατακλυσθεί από πλήθος αιτήσεων προς δόξαν των μελετητικών γραφείων. Ιδού μια τάξη μεγέθους για τα νέα έσοδα που προβλέπεται να προσπορίσουν. Μία μελέτη κοστολογείται μεταξύ 3000 και 5000 ευρώ. Και αναγκαστικά πρέπει να συνοδεύει τη σχετική αίτηση, ανεξάρτητα αν τελικά εγκριθεί, καθώς τα πράσινα μεγαβάτ δεν περισσεύουν για όλους, δεδομένου ότι το εθνικό σχέδιο δράσης για το 2020 κάνει λόγο για 2.200 MW από φωτοβολταϊκά.

Και βέβαια δεν εξαντλείται το θέμα εδώ. Και οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ελκυστικά προγράμματα χρηματοδότησης και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε!

Έτσι, μετά τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, για τα οποία επίσης δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα σε μελέτες από ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι, στη συνέχεια, βρέθηκαν εξ απήνης εξαιτίας της απόφασης του ΥΠΕΚΑ να πάρει στην ευθύνη του το στάδιο αυτό (τουτέστιν, καινούριες μελέτες σε εξωτερικά γραφεία), αλλά και τη σωρεία των μελετών που έχουν γίνει για αιολικά πάρκα που παραμένουν στα χαρτιά, μια νέα πηγή εσόδων δημιουργείται για τα μελετητικά γραφεία. Και γιατί όχι; Το ίδιο βέβαια είχε συμβεί και το 2008 πάλι με τα φωτοβολταϊκά, οπότε τα διάφορα γραφεία ετοίμαζαν και πάλι μελέτες επί μελετών, με το αζημίωτο φυσικά, που κατέληξαν στον κάδο των αχρήστων. Ντόρος να γίνεται. Ποιος νοιάζεται αν στην εποχή της οικονομικής κρίσης κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν;