Αναστέλλονται «προσωρινά» οι διαδικασίες για την ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ, με εξαίρεση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κροατία.«Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία απαιτούν συντονισμένη αντιμετώπιση» και«θα ήταν παρακινδυνευμένο να διασπάσει την προσοχή της» ασχολούμενη με τη διεύρυνση, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη.
Αναστέλλονται «προσωρινά» οι διαδικασίες για την ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ, με εξαίρεση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και την Κροατία. «Η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα πολύ  σοβαρά προβλήματα τα οποία  απαιτούν συντονισμένη αντιμετώπιση»  και «θα ήταν παρακινδυνευμένο  να διασπάσει την προσοχή  της» ασχολούμενη με τη διεύρυνση, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής την περασμένη Τρίτη. Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, προγραμματίζεται να ανοίξουν δύο ακόμη κεφάλαια στις σχετικές διεργασίες, κυρίως για να δοθεί ένα ακόμη κίνητρο στην Αγκυρα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Η ενταξιακή διαδικασία με τους Κροάτες έχει φθάσει στο «ένα βήμα πριν από την πόρτα»,κατά δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής.

Αλλες πηγές στις Βρυξέλλες λέγουν ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι ηγέτες είχαν από καιρό εκφράσει αμφιβολίες αν θα έπρεπε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της ένταξης νέων κρατών, μάλιστα η καγκελάριος  Ανγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος  Νικολά Σαρκοζί στη συνάντησή τους τον περασμένο Μάιο είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν ήταν για αυτούς «θέμα προτεραιότητας». Αντιρρήσεις έχουν, αλλά δεν φαίνεται να τις διατυπώσουν σε ενδεχόμενη ανακίνηση του θέματος, η Πολωνία, η «βόρεια πτέρυγα» της ΕΕιδιαίτερα η Δανία και η Εσθονίακαι η Σλοβακία οι οποίες βλέπουν στη διεύρυνση την ενίσχυση των αντιλήψεών τους για την πορεία της ΕΕ οι οποίες δεν συμφωνούν πάντοτε με τη στρατηγική και την τακτική των λεγόμενων μεγάλων και παλαιών μελών της ΕΕ.
 
Μια αναστολή των διαδικασιών της διεύρυνσης σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας. Αυτό θα ενοχλήσει ίσως την Ουάσιγκτον όπως και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά ο πρόεδρος  Χέρμαν βαν Ρομπάι έχει την απάντηση: Πρώτον, η Αμερική και ιδιαίτερα ο πρόεδρος  Μπαράκ Ομπάμα δεν δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρώπη, και χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να κλειστεί μια συνάντηση των κκ. Ρομπάι και  Μπαρόζο  μαζί του στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ στις 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα. Δεύτερον- και αυτό για τον πρόεδρο Ρομπάι, κατά δήλωσή του, είναι «εντελώς ιδιαίτερης σημασίας»-, η απώθηση της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας σε απροσδιόριστο μέλλον ανοίγει τον δρόμο για την ουσιαστική προώθηση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί σχολιάζοντας στις αρχές Ιουνίου τις δραστηριότητες της ΕΕ, παρατήρησε ότι είναι αδικαιολόγητη και «τραυματική για την Ευρώπη» η καθυστέρηση στην αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ- Ρωσίας.

Αλλά υπάρχει και άλλος λόγος για την αναστολή της διεύρυνσης της ΕΕ, και αυτός είναι πολύ σοβαρότερος. Πρόκειται για την πολύμορφη οικονομική κρίση η οποία συνεχίζει να ταλανίζει την Ευρώπη, και ιδιαίτερα για την κατάσταση στην ευρωζώνη. Η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Σεπτεμβρίου θα ασχοληθεί με αυτά τα θέματα, ο πρόεδρος Ρομπάι θα τα θέσει κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, αλλά «το πρόβλημα  είναι πολύ σοβαρό (...) ώστε να  μπορεί να λυθεί με κάποιες διασκέψεις  και μια ημίωρη συνάντηση»  ηγετών, σημειώνει ο αρθρογράφος της βελγικής «Le Soir». Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συμφωνία για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην αγορά, μάλιστα οι σχετικές απόψεις που διατυπώνονται τελευταία από το Βερολίνο, το Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη και το Παρίσι, έχουν εντείνει τη σύγχυση και τον εκνευρισμό των ηγετών. Ούτε και «τα μέτρα» τα οποία ετοιμάζεται να παρουσιάσει ο κ. Ρομπάι στους ευρωπαίους ηγέτες δημιουργούν αισιοδοξία, αν κρίνουμε από όσα έγραψε σχετικά ο «Εconomist».

Υπάρχει, τέλος, και το λεγόμενο «πρόβλημα με τη βαρόνη», δηλαδή την  Κάθριν Αστον, την αρμόδια για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ρομπάι, ο οποίος έχει από μηνών αναλάβει και ασκεί τα καθήκοντά του- με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να αγνοηθεί εντελώς η κατά τύπους προεδρία του Βελγίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους-, η κυρία Αστον απουσιάζει από τα διεθνή δρώμενα και αυτό σημαίνει ότι απουσιάζει η ΕΕ. Ετσι, στην καθυστερημένη εμφάνιση της ΕΕ (Αστον) στον σεισμό της Αϊτής και στην απουσία της από το «ναυτικό επεισόδιο της Γάζας» προστέθηκε τώρα και η απουσία της από την παγκόσμια κινητοποίηση για βοήθεια στο Πακιστάν. Το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρώσει την οργάνωση της υπηρεσίας της- παρά τη βοήθεια που της προσφέρει το Φόρεϊν Οφιςκαι ότι, κατά δήλωσή της, στερείται «μόνιμης και ικανοποιητικής από  άποψη εργατικών συνθηκών» στέγης δεν δικαιολογεί την «αδυναμία(της) να υψώσει τη φωνή της ΕΕ  στα διεθνή φόρα», παρατηρεί το «ΕUΟbserver» των Βρυξελλών. Ιδιαίτερα ενοχλημένος από την (φαινομενική) «απραξία της ΕΕ στον  διεθνή χώρο αυτή την τόσο κρίσιμη  εποχή», ο ιταλός πρωθυπουργός  Σίλβιο Μπερλουσκόνι προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι «ίσως θα πρέπει να  επανεξετάσουμε το πώς λειτουργούν  και πώς πρέπει να λειτουργούν  οι νεόκοπες υπηρεσίες» που δημιούργησε η Συνθήκη της Λισαβόνας («Ιl Giornale»).

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 29/8/2010)