Η κοινοπραξία του αγωγού Nabucco πρόκειται, σύμφωνα με πηγές του DowJones, να ανακοινώσει τη Δευτέρα συμφωνία με κορυφαίους τραπεζικούς ομίλους για τη χρηματοδότηση του έργου, του οποίου το κόστος υπολογίζεται στα 7,9 δις ευρώ.
Στη σχετική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, πρόκειται να υπογραφεί η συμφωνία, με τη χρηματοδότηση να ξεκινά από τα τέλη του 2011. Ανάμεσα στα τραπεζικά ιδρύματα ανήκουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Όσον αφορά την εξασφάλιση πηγών φυσικού αερίου, η οποία σχετίζεται άμεσα με την χρηματοδότηση του έργου, η κοινοπραξία θεωρεί πιο πιθανή την παροχή από κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία, αν και ο ανταγωνισμός για αυτά αναμένεται έντονος και δεν θα καλύψουν όλες τις ανάγκες του αγωγού.Οι εταιρείες OMV, RWE, Botas, Bulgaria Energy Holding, Transgaz και MOL που συμμετέχουν στην κοινοπραξία έχουν δηλώσει πως η χρηματοδότηση θα γίνει κατά 30% με ίδια μέσα και κατά 70% μέσω του δανεισμού.
Η συμφωνία χρηματοδότησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον του αγωγού και πλήγμα για τους ανταγωνιστές του, όπως ο αγωγός SouthStream που επίσης σκοπεύει να μεταφέρει αέριο προς την Ευρώπη.