Ας Ξεκινήσει Επιτέλους η Αξιοποίηση της Γεωθερμίας

Δόθηκε στις 24 Αυγούστου από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προκήρυξης για εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας για εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού σε μη ερευνημένες περιοχές του Ελληνικού Χώρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία στην σχετική σελίδα να εισφέρουν τις παρατηρήσεις τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί ο γεωθερμικός τομέας στην χώρα μας, ο οποίος, παρά το σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό της, έχει μείνει τραγικά πίσω
energia.gr
Δευ, 6 Σεπτεμβρίου 2010 - 19:45
Δόθηκε στις 24 Αυγούστου από το ΥΠΕΚΑ σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προκήρυξης για εκμίσθωση δικαιωμάτων έρευνας για εντοπισμό γεωθερμικού δυναμικού σε μη ερευνημένες περιοχές του Ελληνικού Χώρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία στην σχετική σελίδα να εισφέρουν τις παρατηρήσεις τους ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2010, σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί ο γεωθερμικός τομέας στην χώρα μας, ο οποίος, παρά το σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό της, έχει μείνει τραγικά πίσω. 
Στο Ενημερωτικό Σημείωμα που συνοδεύει το Σχέδιο Προκήρυξης, το ΥΠΕΚΑ δηλώνει ότι ξεκινά σειρά συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ήδη γνωστό και αξιόλογο δυναμικό της χώρας. Στη συνέχεια, όμως, γίνεται αναφορά μόνο στην εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων που θα εντοπιστούν σε περιοχές που ως τώρα δε έχουν διερευνηθεί για το γεωθερμικό τους δυναμικό, όπως τα Δέλτα των ποταμών Νέστου και Έβρου, η Σαμοθράκη και η Νότια Χίος.

Ομολογουμένως η προσπάθεια που ξεκινάει το Υπουργείο με την κίνηση αυτή είναι αξιέπαινη και έπρεπε να είχε γίνει εδώ και αρκετά χρόνια. Οφείλουμε, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι ο στόχος που τίθεται στο Εθνικό Σχέδιο Επίτευξης Στόχων 20-20-20 (μέχρι το 2020) για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία ως το 2015 – δηλ. 20 MWe εγκατεστημένης ισχύος– είναι εξαιρετικά περιοριστικός., λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πραγματικά τεράστιες δυνατότητες που διαθέτει η χώρα. Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο στόχο για το 2020 που έχει τεθεί (120 MWe), υπολείπεται κι αυτός κατά πολύ των δυνατοτήτων της Ελλάδος, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Μήλος και η Νίσυρος μαζί μπορούν να έχουν συνολική εγκατεστημένη ισχύ για ηλεκτροπαραγωγή άνω των 150 MWe, η οποία μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος  του ηλεκτρικού φορτίου των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Αναμφίβολα, η υπό διαβούλευση προκήρυξη αποτελεί βήμα προόδου, χρειάζεται ωστόσο εγρήγορση και κινητοποίηση ώστε, τελικά, να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και, κυρίως, να αρχίσει το συντομότερον δυνατόν η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού που θα εντοπιστεί. 

Η Ελλάδα ως ηφαιστειογενής χώρα διαθέτει πράγματι ένα αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό, κατά πολύ υψηλότερο από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, το οποίο, όμως μένει εντελώς ανεκμετάλλευτο με υπαιτιότητα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Ας ελπίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, που έχει θέσει την Πράσινη Ανάπτυξη στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, θα προχωρήσει επιτέλους στην αξιοποίηση μιας μεγάλης εθνικής πλουτοπαραγωγικής πηγής, όπως είναι η γεωθερμία.