Έρευνα για Παραπληροφόρηση των Καταναλωτών στη Βρετανία από τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού και Αερίου

Έρευνα για Παραπληροφόρηση των Καταναλωτών στη Βρετανία από τις Επιχειρήσεις Ηλεκτρισμού και Αερίου
energia.gr
Δευ, 6 Σεπτεμβρίου 2010 - 16:39
Η ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού (Ofgem) της Βρετανίας έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από καταγγελίες πελατών των τεσσάρων εκ των έξι μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας για παραπληροφόρηση. Πρόκειται για τις Npower, Scottish Power, Scottish and Southern Energy και EDF.

Η ρυθμιστική αρχή που εποπτεύει την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού ( Ofgem) της Βρετανίας έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από καταγγελίες πελατών των τεσσάρων εκ των έξι μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων της χώρας για παραπληροφόρηση. Πρόκειται για τις Npower, Scottish Power, Scottish and Southern Energy και EDF.

Η Ofgem σε αντίστοιχη έρευνα του 2008 είχε διαπιστώσει παραπληροφόρηση των καταναλωτών για τις χρεώσεις ώστε να πειστούν να αλλάξουν πάροχο. Στα τέλη του 2009 θεσπίστηκαν νέοι κανονισμοί ώστε να ελεγχθεί η διαδικασία των πωλήσεων και τηλεπωλήσεων. Εντός αυτών συμπεριλαμβάνεται και η απαίτηση «παροχής ακριβών δεδομένων/ εκτιμήσεων πριν την ολοκλήρωση διαδικασίας πώλησης που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης συγκριτικής κατάστασης ανάμεσα στην προσφορά και το υπάρχον συμβόλαιο του πελάτη, με σκοπό την πρόληψη παραπληροφόρησης σε πελάτες, τόσο σε πωλήσεις πρόσωπο με πρόσωπο όσο και μέσω τηλεφώνου».

«Αναμένουμε όλοι οι πάροχοι να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανονισμούς, αλλά εάν οι έρευνές μας δείξουν ότι δεν έχει συμβεί αυτό, θα αναλάβουμε δράση» είπε ο Άντριου Ράιτ της Ofgem, η οποία έχει τη δύναμη να επιβάλει πρόστιμο ύψους 10% του τζίρου μίας εταιρείας, αν διαπιστωθεί παραβίαση των κανονισμών.

Το 2008 στην Npower είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,8 εκατομμυρίων λιρών, ενώ η London Electricity (πλέον τμήμα της EDF Energy) είχε πληρώσει 2 εκατομμύρια λίρες το 2002.

Οι εταιρείες αρνούνται μέχρι στιγμής την ενοχή τους. Ο Ντέηβιντ Μάνερινγκ, ανώτερο στέλεχος της Npower, δήλωσε: «Υποστηρίζουμε πλήρως την Ofgem στις ενέργειές της με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι πελάτες μας κατανοούν πλήρως τη φύση των υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουμε και είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα φανεί πως οι διαδικασίες μας αποδεικνύουν τη συμμόρφωσή μας με τους κανονισμούς».

Τα περισσότερα παράπονα ανά 100.000 πελάτες (όπως φαίνεται από την γραμμή υποστήριξης Consumer Direct) συγκεντρώνει η Scottish Power- ακόμα και αν δεν πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για βάσιμα παράπονα, αλλά απλά για στάσεις/ απόψεις των καταναλωτών. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η Scottish Power θα απαντήσει όλα τα ερωτήματα που θα της τεθούν από την Ofgem.

«Η Scottish Power επιμένει ότι διατηρεί τα υψηλότερα δυνατά στάνταρ σε όλους τους πωλητές της, και προβαίνει σε μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση και ανάπτυξη για τη διατήρησή τους» είπε σχετικά.

Η EDF, από πλευράς της, ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως συμμορφώνεται πλήρως, καθώς εκπαιδεύει επαρκώς το προσωπικό της, ενώ η κάθε πώληση περνά από μακρά διαδικασία επιβεβαίωσης. Όσον αφορά την Scottish and Southern Energy, η στάση της ήταν αντίστοιχη: «ως υπεύθυνη εταιρεία λαμβάνουμε υπόψη κάθε θέμα που απασχολεί τους πελάτες μας, και ζητούμε από κάθε εν δυνάμει ή υπάρχοντα πελάτη να επικοινωνεί μαζί μας εάν τίθεται οποιοδήποτε θέμα».