Fast Track: Υπό Ποιές Προϋποθέσεις;

Η άμεση προώθηση επενδύσεων σε μια περίοδο «ξηρασίας» της ελληνικής οικονομίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη «λίπανση» της μηχανής της. Συνεπώς, κάθε πρωτοβουλία που ενθαρρύνει και υποβοηθά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι καλοδεχούμενη.
energia.gr
Τρι, 14 Σεπτεμβρίου 2010 - 12:44

Η άμεση προώθηση επενδύσεων σε μια περίοδο «ξηρασίας» της ελληνικής οικονομίας θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τη «λίπανση» της μηχανής της. Συνεπώς, κάθε πρωτοβουλία που ενθαρρύνει και υποβοηθά την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων είναι καλοδεχούμενη.

Υπό αυτήν την έννοια ο νέος μηχανισμός που φιλοδοξεί να δημιουργήσει το νομοσχέδιο για την ταχεία αδειοδότηση ( Fast- track) του υπουργού Επικρατείας και Επενδύσεων Χ. Παμπούκη, ώστε να προσελκυσθούν στρατηγικές επενδύσεις καταρχήν ακούγεται θετικά. Όμως, τελικά, σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει ομαλά. Όλο και κάποια προβλήματα, σκοπιμότητες και προχειρότητες εμφιλοχωρούν, με συνέπεια να μπλοκάρονται οι πρωτοβουλίες εν τη γενέσει τους.

Η αναγγελία για το νέο πλαίσιο fast track συνδυάσθηκε με τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αμέσως μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, καταδεικνύοντας εξαρχής τα προβλήματα συνύπαρξης των νέων υπουργών και υφυπουργών. Πριν καλά-καλά μάθουμε τις αρμοδιότητες των νέων προσώπων που εισήλθαν στην κυβέρνηση και δη των αναπληρωτών υπουργών, που θα λογοδοτούν απευθείας στον Πρωθυπουργό και όχι στους προϊσταμένους τους υπουργούς, ήρθε και το fast track και αποτελείωσε την κατάσταση. Τρεις υπουργοί, ο κ. Χρυσοχοϊδης και οι κυρίες Μπιρμπίλη και Κατσέλη, διατύπωσαν ενστάσεις κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπου παρουσιάσθηκε το νομοσχέδιο από τον κ. Παμπούκη, για ορισμένες αντισυνταγματικές διατάξεις που περιλαμβάνει. Η κ. Μπιρμπίλη έχει κάθε λόγο να αντιδρά. Γιατί σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις, όπως αυτή του Αστακού, με τους λεφτάδες του Κατάρ, πηγαίνει στις αρμοδιότητες του fast track. Και κατά πως φαίνεται, θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση του. Μια επένδυση για την οποία έχουν διατυπωθεί πολύ σοβαρές ενστάσεις, καθώς οι επενδυτές επιμένουν στη χρήση του LPG, θα τη δούμε τελικά να υλοποιείται, με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί νέο Σεβέζο στη χώρα μας. Κι αυτό δεν το λένε οι…συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή, οι οικολόγοι και οι πράσινοι ακτιβιστές, το λένε ανοικτά πλέον παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.

Αν τα αρμόδια υπουργεία, που διαθέτουν μηχανισμούς ελέγχου για τα διάφορα επενδυτικά σχέδια που κατατίθενται δεν έχουν λόγο αποφασιστικό και αν τελικά στο όνομα της με κάθε τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων ανοίξουμε τον ασκό του Αιόλου και θέσουμε σε κίνδυνο τους κατοίκους της χώρας, τότε να μας λείψουν αυτά τα κεφάλαια.

Για ποιο λόγο άραγε δεν δημιουργείται one stop shop σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για σχετικές στρατηγικές επενδύσεις; Δεν θα πρέπει να έχουν λόγο οι αρμόδιοι υπουργοί και οι καθ’ ύλη υπηρεσιακοί παράγοντες, που υποτίθεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά το αντικείμενο τους; Δηλαδή, η κ. Μπιρμπίλη δεν θα μπορούσε να διαχειρισθεί το όλο θέμα αποτελεσματικά; Εκτός κι αν οι επιφυλάξεις που φέρεται να έχει εκδηλώσει για το project ειδικά σε ό,τι αφορά το LPG δεν βοηθά στην υλοποίηση του.

Πάντως, το νομοσχέδιο του κ. Παμπούκη πέρασε από το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο απλώς κατέγραψε τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν. Μένει να δούμε τα δείγματα γραφής του fast track για την επένδυση του Αστακού, όπως και για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο και της μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, στην Κοζάνη, η συμφωνία για το οποίο με ενδιαφερόμενη αμερικανική εταιρία ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Με ποιους όρους θα γίνονται αυτές οι επενδύσεις; Απλώς και μόνον για την εισροή ξένων κεφαλαίων ή και με γνώμονα τη δημόσια ασφάλεια και το δημόσιο συμφέρον;

 

Σημείωση Energia . gr: Τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας στην κατηγορία «Το Σχόλιο του Energia. gr» εκφράζουν την άποψη του συνόλου των αρθρογράφων του site και συνεπώς είναι ανυπόγραφα. Η συντακτική ομάδα του Energia καλωσορίζει την κριτική των αναγνωστών για όλα τα κείμενα και τις απόψεις που εκφράζονται στα διάφορα άρθρα.