Τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι κρατικές εταιρείες του Κατάρ QatarGas και RasGas, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους. Οι πωλήσεις αυτές των δύο εταιρειών του Κατάρ, οι οποίες προτίθενται να πουλήσουν αέριο επίσης στις αγορές της Τουρκίας και της Κύπρου, θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μέσω της QΕnerg, θυγατρικής στην Κύπρο
Τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG) πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι κρατικές εταιρείες του Κατάρ QatarGas και RasGas, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή τους. Οι πωλήσεις αυτές των δύο εταιρειών του Κατάρ, οι οποίες προτίθενται να πουλήσουν αέριο επίσης στις αγορές της Τουρκίας και της Κύπρου, θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μέσω της QΕnerg, θυγατρικής στην Κύπρο. 

Επίσης, συνομιλίες για διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει ξεκινήσει και η Qatar Ρetrochemicals με στόχο τη διάθεση και διανομή προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ίδιες αγορές. Η διερεύνηση της αγοράς φυσικού αερίου έχει ανατεθεί στον ελληνικής καταγωγής κ. Θ. Θεοδωρόπουλο, διευθυντή Σχεδιασμού και Επενδύσεων της Qatar Ρetrochemicals.

Όπως τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, προτεραιότητα θα δοθεί στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG), καθώς το Κατάρ είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, ξεπερνώντας τα 77 εκατ. τόνους στο σύνολο, περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.

Γενικότερα, το Κατάρ σχεδιάζει να διαθέσει περίπου 7,5 δισ. κυβ. μέτρα φυσικό αέριο ή 11,9 εκατ. κυβ. μέτρα (LΝG) στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ 2011- 2012.

Ειδικότερα για την χώρα μας προορίζει 1,2 δισ. κυβ. μέτρα φυσικό αέριο ή 2 εκατ. κυβ. μέτρα (LΝG). Στην Κύπρο από τον Ιούνιο του 2012 θα πουλήσει 300.000 κυβ. μέτρα και στην Τουρκία, 5,8 εκατ. κυβ. μέτρα LΝG. Στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη προτίθεται να διαθέσει 4,1 εκατ. κυβ. μέτρα LΝG. Στο πλαίσιο της ενεργειακής πολιτικής του Κατάρ η QΕnergy ενδέχεται να αποτελέσει τον φορέα δραστηριοποίησης και για τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου (Qatar Fuel, LΡG, Qatalumin, Qatar Steel).

Ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου σχεδιάζεται να διοχετευτούν κυρίως σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα στις Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ισπανία. Όπως είναι γνωστό, η Qatar Ρetroleum προχωρεί στην επένδυση του Αστακού με δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής αποκλειστικά από πεπιεσμένο αέριο.

Προβλέπονται επίσης δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών, αποθήκευση και Αεριοποίηση Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LΝG), ηλεκτρική διασύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με την Ιταλία μέσω υποβρυχίου αγωγού, σύνδεση της μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LΝG με τον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου και σύνδεση της μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης LΝG με το ΕΣΦΑ.