Στο Παρά Πέντε για τα Τιμολόγια της ΔΕΗ

Την επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία που έχουμε για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με βάση το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τις αυξομειώσεις για κάθε κατηγορία πελάτη της Δημόσιας Επιχείρησης. Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει, συνεπώς, γι αυτήν τη βασική υποχρέωση μας, επί της ουσίας τέσσερις εργάσιμες, κι όμως ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ
energia.gr
Παρ, 24 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:08

Την επόμενη εβδομάδα εκπνέει η προθεσμία που έχουμε για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, με βάση το Μνημόνιο, θα πρέπει να έχει εκδοθεί η ΚΥΑ που θα περιλαμβάνει τις αυξομειώσεις για κάθε κατηγορία πελάτη της Δημόσιας Επιχείρησης.

Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει, συνεπώς, γι αυτήν τη βασική υποχρέωση μας, επί της ουσίας τέσσερις εργάσιμες, κι όμως ακόμη δεν έχει δοθεί ούτε η γνωμοδότηση της ΡΑΕ. Η Ρυθμιστική Αρχή αναβάλλει από εβδομάδα σε εβδομάδα τη συνεδρίαση της Ολομέλειας που θα καταλήξει στις προτάσεις της και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι πάει για την επόμενη εβδομάδα, χωρίς, ωστόσο, να είναι γνωστή συγκεκριμένη ημερομηνία. Το θέμα των τιμολογίων φαίνεται να είναι μετακινούμενο, σαν την 5η ημέρα αναφοράς.

Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν διαψευσθεί φέρουν τη ΡΑΕ να έχει αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση της για τα τιμολόγια την ίδια ημέρα που το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ θα εκδώσει τη σχετική απόφαση του, για το φόβο των Ιουδαίων. Ποιοι είναι αυτοί; Μην ρωτάτε εμάς, αλλού απευθυνθείτε. Όμως, το θέμα μας δεν είναι οι…βάρβαροι και οι μπαμπούλες της αγοράς. Το θέμα μας είναι πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Δηλαδή, να συμπέσει χρονικά η γνωμοδότηση της ΡΑΕ με την απόφαση του υπουργείου.

Λογικά, όπως είθισται στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η Ρυθμιστική Αρχή προηγείται, το αρμόδιο υπουργείο έχει την άνεση χρόνου να μελετήσει την όποια γνωμοδότηση της και στη συνέχεια να λάβει τις αποφάσεις του. Έτσι κατοχυρώνεται και ο ρόλος της Αρχής, ως ανεξάρτητου φορέα και ο ρόλος του αρμόδιου υπουργείου, ως πολιτική αρχή. Εδώ κατά πώς δείχνουν τα πράγματα, εφαρμόζεται ελληνική πατέντα για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα. Αν, δηλαδή, ισχύσει αυτό το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, τότε ΡΑΕ και ΥΠΕΚΑ ταυτίζονται, ή για να το πούμε διαφορετικά, η ΡΑΕ αναδεικνύεται σε βραχίονα του υπουργείου. Σύμφωνα με υπάρχουσες πληροφορίες, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της ΡΑΕ για τα νέα τιμολόγια έχει ολοκληρωθεί κι αυτό είναι γνωστό στο υπουργείο. Το μόνον που απομένει είναι να γνωμοδοτήσει η Ρυθμιστική Αρχή για τα ποσοστά αυξήσεων και μειώσεων, κατά περίπτωση πελάτη. Για να μην υπάρξουν, λοιπόν, αντιδράσεις από διάφορες πλευρές, πάντα κατά τις πληροφορίες που διέρρευσαν και δεν διαψεύσθηκαν, φαίνεται ότι αποφασίσθηκε αυτή η τακτική. Το μεσημέρι, για παράδειγμα, αποφασίζει η ΡΑΕ και το απόγευμα βγάζει την απόφαση του το ΥΠΕΚΑ.

Δεν γνωρίζουμε τίνος απόφαση είναι αυτή, πάντως, δεν θα πρέπει να τη βασάνισαν και πολύ. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν σκέφθηκε κανείς ότι αν τελικά αποφασισθούν με αυτόν τον τρόπο τα νέα τιμολόγια πλήττεται το κύρος της ΡΑΕ, και μάλιστα ενόψει της ενίσχυσης του ρόλου της, στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου; Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έτσι θα μηδενισθούν οι όποιες αντιδράσεις -ποιοι είναι αυτοί επιτέλους που μπορούν να πιέζουν και να ρυθμίζουν κατά βούληση την αγορά;- είναι δυνατόν να ισχύσει το ιδιότυπο κρυφτούλι;

Πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα στις 30 Νοεμβρίου 2007, είχε συμβεί πράγματι κάτι ανάλογο και αφορούσε στο θέμα της σταδιακής αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Τότε, λοιπόν, επί Καραμανή, στην προεδρία της ΡΑΕ και Φώλια, ως υπουργού Ανάπτυξης, η γνωμοδότηση της ΡΑΕ έγινε τη μία ημέρα και την επομένη ανακοινώθηκε και η απόφαση του υπουργού. Όμως τότε ήταν 2007, με την αγορά να μπουσουλάει ακόμη τα βήματα της απελευθέρωσης της. Τώρα; Και με την παρουσία και τον πέλεκυ της τρόϊκας; Είναι δυνατόν να υιοθετούνται οι ίδιες πρακτικές; Ή έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στη ΡΑΕ το ΥΠΕΚΑ ή κάποιοι μας δουλεύουν με το αζημίωτο, όταν μιλούν για ανεξαρτησίες φορέων και άλλα κουραφέξαλα. Αν κάποιος οφείλει να προστατεύσει την ίδια την αγορά είναι πρωτίστως η ΡΑΕ, εκ του ρόλου της και στη συνέχεια το υπουργείο. Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα.