Oι παρέες κατέστρεψαν τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αυτά παθαίνει όποιος ζει στα ξένα και συναγελάζεται αλλοδαπούς που επιμένουν ότι «ΕU-ΙΜF rescue plan for Greece must be pursued». Αυτά παθαίνει όποιος ενημερώνεται στα οικονομικά από τους ευρωδεξιούς. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκεί δηλαδή που ανήκει ο κ. Σκυλακάκης και το κόμμα που τον έστειλε στην Ευρωβουλή (η Νέα Δημοκρατία), έχουν μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το μνημόνιο
Oι παρέες κατέστρεψαν τον κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αυτά παθαίνει όποιος ζει στα ξένα και συναγελάζεται αλλοδαπούς που επιμένουν ότι «ΕU-ΙΜF rescue plan for Greece must be pursued». Αυτά παθαίνει όποιος ενημερώνεται στα οικονομικά από τους ευρωδεξιούς. Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εκεί δηλαδή που ανήκει ο κ. Σκυλακάκης και το κόμμα που τον έστειλε στην Ευρωβουλή (η Νέα Δημοκρατία), έχουν μια πολύ συγκεκριμένη άποψη για το μνημόνιο.

Λένε ότι από τη θέση που κρατάει κανείς στα μέτρα στήριξης φαίνεται αν είναι ανεύθυνος ή υπεύθυνος- άρα ο κ. Αντώνης Σαμαράς που δεν το στηρίζει είναι ανεύθυνος. Τούτο το τελευταίο είναι δικός μας συλλογισμός που παραπέμπει στον Σοφολογιότατο: «Η γάτα μου έχει τέσσερα πόδια. Ο σκύλος έχει τέσσερα πόδια. Αρα ο σκύλος είναι γάτα».

Καταφύγουμε στον Ευγένιο Ιονέσκο για να κατανοήσουμε τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία. Είναι κόμμα του οποίου η συνολική πολιτική τοποθέτηση συνάδει προς όσα εφαρμόζει τώρα η πασοκική κυβέρνηση. Το λογικό θα ήταν όλα αυτά τα μέτρα να τα έχει φέρει το δεξιό κόμμα, ουχί το σοσιαλιστικό. Αυτά έλεγαν στον κ. Σκυλακάκη οι ομοϊδεάτες των Βρυξελλών. Για να μην παραποιούμε πάντως τις ανακοινώσεις, το Λαϊκό Κόμμα αναφερόταν στους Σλοβάκους όταν χαρακτήριζε «ανεύθυνους» εκείνους που δεν στηρίζουν το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση ο ευρωβουλευτής που διεγράφη για τη δημόσια τοποθέτησή του δεν εκκινούσε από το θέατρο του παραλόγου όταν ανέπτυσσε τις θέσεις του στο ραδιόφωνο. Συμφώνησε με όσα λένε αναλυτές όλου του κόσμου- εξαιρουμένων όσων μπαινοβγαίνουν στη Ρηγίλλης.

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία αναλώνεται σε θέματα εσωτερικής τάξης αντί να επεξεργάζεται προτάσεις για μια γόνιμη αντιπολίτευση. Αν πάντως θέλουμε να παραμείνουμε στα εσωκομματικά ζητήματα, θα διαπιστώσουμε ότι πρωτοβουλίες σαν την πρόσφατη διαγραφή απλώς ενισχύουν την αντιπαλότητα με το άλλο μισό. Γιατί μπορεί ο κ. Σαμαράς να πήρε το κόμμα, όμως ας μην ξεχνάμε ότι το πήρε «στο τσακ».

Επισημαίνοντας και εμμένοντας στις διαφορές με το αντίπαλον δέος κινδυνεύει να απομονωθεί. Ανατρέχουμε ξανά στο θέατρο του παραλόγου, για να παραλληλίσουμε την παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον Ρινόκερο, από το φερώνυμο έργο. Η «ρινοκερίτιδα» παρουσιάζεται ως ασθένεια, πλην όμως όλοι θέλουν να γίνουν παχύδερμα με κέρατο στη μύτη. Ο αφηγητής κατακρίνει, όμως στο τέλος μένει ολομόναχος.

Αφού πιάσαμε τη ζωολογία, ας θυμηθούμε ότι ο κ. Σκυλακάκης έλκεται από τους Ταύρους- όχι τους μαινόμενους αλλά τους φιλελεύθερους. Υπήρξε γενικός γραμματέας στο κόμμα του κ. Στέφανου Μάνου (1999-2000) και αν του έμεινε κάτι από εκεί, είναι η λογική και η παρρησία. Η πολιτική κουλτούρα του λοιπόν υπαγόρευσε τη δήλωση «δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα ως το 2011» και κατόπιν διαγραφής: «Ο ευρωβουλευτής ασκεί ελεύθερα το έργο του και χωρίς να δέχεται δεσμευτικές οδηγίες». Σε ένα ζήτημα τόσο κρίσιμο όσο το μνημόνιο δεν μπορεί να παπαγαλίζει όσα λέει ο αρχηγός του.

Η Νέα Δημοκρατία παγιδεύτηκε από την καταψήφιση των μέτρων στήριξης.

Ενός λάθους μύρια έπονται.

Προκειμένου να υποστηριχθεί η εαρινή θέση της αντιπολίτευσης ακούγονται όλο και περισσότερα ανυπόστατα. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς ξέρει από οικονομικά- αυτός είναι ο κλάδος του, αυτές είναι οι σπουδές του -, οπότε έχει επίγνωση της πραγματικότητας.

Για να αποκτήσει πολιτική αιχμή αφήνει κατά μέρος την επιστήμη του. Ας επαναδιατυπώσουμε λοιπόν τον συλλογισμό του Σοφολογιότατου: «Η γάτα μου έχει τέσσερα πόδια. Ο Σαμαράς έχει δύο πόδια.

Αρα ο Σαμαράς δεν είναι γάτα».

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 23/09/2010)