Ισπανία: Αντιδράσεις Προκαλεί Κυβερνητικό Σχέδιο Ενίσχυσης της Εγχώριας Εξόρυξης Άνθρακα

Ισπανία: Αντιδράσεις Προκαλεί Κυβερνητικό Σχέδιο Ενίσχυσης της Εγχώριας Εξόρυξης Άνθρακα
energia.gr
Παρ, 24 Σεπτεμβρίου 2010 - 11:24
Ένα σχέδιο ενίσχυσης προς τα μεταλλεία άνθρακα της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας απειλεί την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε., καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες κοινοτικές χώρες. Το σχέδιο προβλέπει τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τον τομέα εξόρυξης άνθρακα και έχει την ισχυρή υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία Καστίλλη-Λεόν, η οποία έχει σημαντική παραγωγή λιθάνθρακα
Ένα σχέδιο ενίσχυσης προς τα μεταλλεία άνθρακα της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας απειλεί την περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε., καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες κοινοτικές χώρες.

Το σχέδιο προβλέπει τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τον τομέα εξόρυξης άνθρακα και έχει την ισχυρή υποστήριξη του Ισπανού πρωθυπουργού Θαπατέρο, ο οποίος κατάγεται από την επαρχία Καστίλλη-Λεόν, η οποία έχει σημαντική παραγωγή λιθάνθρακα. 

Το σχέδιο προβλέπει προτιμησιακή πρόσβαση στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο εγχώριο άνθρακα. Το κόστος του σχεδίου αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ η ισπανική κυβέρνηση προβάλλει λόγους «ασφάλειας ανεφοδιασμού» για την εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι, αν κλείσουν οι εγχώριες λιθανθρακικές μονάδες, ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας θα κινδυνεύσει όταν θα επανέλθει η οικονομική ανάκαμψη.

Η ισπανική κυβέρνηση επικαλείται μία ρήτρα της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενέργεια, που επιτρέπει σε ένα κράτος-μέλος να δίνει προτεραιότητα στην παραγωγή από σταθμούς που χρησιμοποιούν εγχώρια καύσιμα, σε ποσοστό 15%.

Ωστόσο, ενστάσεις διατυπώνονται ήδη από παραγωγούς ενέργειας της χώρας και περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ισπανίας και την Αρχή Ανταγωνισμού. Επιπλέον, απαιτείται έγκριση της Κομισιόν όσον αφορά την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού, καθώς το προτεινόμενο μέτρο αποτελεί έμμεση εγχώρια ενίσχυση.