Κατά 3 με 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργειας αυξάνεται η Οριακή Τιμή Συστήματος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, σε μία εξέλιξη που δίνει μια ανάσα στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ αφήνει ικανοποιημένη και την ΔΕΗ, καθώς τα εργοστάσιά της δεν επιβαρύνονται με το σύνολο του κόστους των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα
Κατά 3 με 4 ευρώ ανά μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργειας αυξάνεται η Οριακή Τιμή Συστήματος στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, σε μία εξέλιξη που δίνει μια ανάσα στις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ αφήνει ικανοποιημένη και την ΔΕΗ, καθώς τα εργοστάσιά της δεν επιβαρύνονται με το σύνολο του κόστους των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

Σχετικά “χαμένοι” οι εισαγωγείς, ενώ ενισχύεται η “πίεση” για αυξήσεις και στην τιμή του ρεύματος στην λιανική, ειδικά εφόσον αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρισμού. 

Η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη που βασίστηκε στη σχετική εισήγηση της ΡΑΕ και αποδοκιμάστηκε από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ως λειτουργούσα υπέρ των ιδιωτών και σε βάρος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού, κρατά το ...μέτρο, όπως παρατηρεί στο axiaplusgr. παράγων της αγοράς.

Ειδικότερα: 

-         Στην Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή την τιμή βάσει της οποίας αμείβονται παραγωγοί και εισαγωγείς ηλεκτρισμού, υπολογίζεται ως παράγων του μεταβλητού κόστους ηλεκτροπαραγωγής μόνο το κόστος του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Οι ιδιώτες παραγωγοί (ΕΣΑΗ) επεδίωκαν να συμπεριλαμβάνεται το κόστος των εκπεμπόμενων ρύπων, σε μία εξέλιξη η οποία ουσιαστικά θα έφερνε πιο κοντά το 2013, οπότε και έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί πανευρωπαϊκά η κατάργηση της δωρεάν κατανομής ρύπων για τους ηλεκτροπαραγωγούς. Η εξέλιξη ικανοποιεί την ΔΕΗ και μερικά τους ιδιώτες, οι οποίοι έβλεπαν ότι με την ΟΤΣ στα 52,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα (τιμή 2909) οι μονάδες φυσικού αερίου μπαίνουν μέσα.

 -         Με την απόφαση τίθενται σημαντικοί περιορισμοί στην ανεξέλεγκτη χρήση των υδροηλεκτρικών σταθμών (περίπου 3.000 μεγαβάτ για την ΔΕΗ), η λειτουργία των οποίων είχε δημιουργήσει στρεβλώσεις που πολλάκις είχαν καταγγελθεί από τους ιδιώτες, αφού οι συγκεκριμένες μονάδες της κρατικής επιχείρησης διαμορφώνουν ιδιαίτερα χαμηλά την ΟΤΣ και “πετούν” εκτός της αγοράς τις μονάδες φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πλέον, υποχρεωτική χρήση νερών γίνεται μόνο σε περιπτώσεις υπερχείλισης φραγμάτων, ενώ προβλέπονται αυστηρές ποινές για δηλώσεις ανακριβών στοιχείων σε σχέση με την διαθεσιμότητα των μονάδων. Η εξέλιξη ικανοποιεί τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρισμού.

-         Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς του νόμου που προβλέπει την τιμολόγηση των λεγόμενων ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος) με το ποσό των 35.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ, με προσαύξηση 5% για το μεταβλητό κόστος. Η ΡΑΕ πρόκειται να προχωρήσει στην εκπόνηση νέας τεχνοκρατικής πρότασης, με βασικό αντικείμενο την αμοιβή των ΑΔΙ, η οποία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί αλλά όχι στον βαθμό που επιθυμούσαν οι ιδιώτες παραγωγοί, οι οποίοι είχαν προτείνει ποσό 70.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, προσαυξημένο κατά 10% λόγω μεταβλητού κόστους. Είναι μία εξέλιξη ...ισορροπημένη και για τις δύο πλευρές.

-         Δεν φαίνεται η απόφαση να ικανοποιεί τους εισαγωγείς προμηθευτές ηλεκτρισμού, οι οποίοι επιθυμούν να κυμαίνεται η ΟΤΣ σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. 

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υποστηρίζει ότι οι τροποποιήσεις που επιφέρει η Υπουργική Απόφαση κρίθηκαν απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, μετά από την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Κώδικα και την πλήρη εφαρμογή των διατάξεών του, η οποία ξεκινάει στις 30 Σεπτεμβρίου 2010. Ως κύρια, δε, διαφοροποίηση στη λειτουργία της αγοράς μετά την πλήρη εφαρμογή προσδιορίζεται το ότι οι πληρωμές θα γίνονται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος που υπολογίζεται την προηγούμενη ημέρα. 

“Η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε άμεση αλληλεξάρτηση με τη λιανική αγορά, καθώς και με την αγορά των ΑΠΕ. Συνεπώς οποιαδήποτε προβλήματα και στρεβλώσεις στη χονδρεμπορική αγορά προκαλούν δυσλειτουργίες τόσο στη λειτουργία της λιανικής αγοράς- άρα και στη δυνατότητα του καταναλωτή για επιλογή προμηθευτή- όσο και στην πληρωμή της ενέργειας που παράγεται από  ΑΠΕ”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση. 

Από την πλευρά της, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ θα έχει απώλειες προς όφελος των ιδιωτών, ενώ αργά ή γρήγορα θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, καθώς αυξάνεται το κόστος ηλεκτροπαραγωγής για την κρατική επιχείρηση και, με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, το συγκεκριμένο κόστος θα πρέπει πλέον να καλύπτεται στα τιμολόγια κάθε κατηγορίας καταναλωτών.