Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 29 Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενίσχυσης προς τα μεταλλεία άνθρακα της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί αρχικά σχετικά με τις επιπτώσεις της στην γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε. Το σχέδιο προβλέπει τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τον τομέα εξόρυξης άνθρακα για την επόμενη τετραετία, επιφυλάσσοντας προτιμησιακή πρόσβαση στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο εγχώριο άνθρακα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 29 Σεπτεμβρίου το σχέδιο ενίσχυσης προς τα μεταλλεία άνθρακα της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση της Ισπανίας, παρά τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί αρχικά σχετικά με τις επιπτώσεις της στην γενικότερη περιβαλλοντική πολιτική της Ε.Ε.

Το σχέδιο προβλέπει τον διπλασιασμό της οικονομικής βοήθειας προς τον τομέα εξόρυξης άνθρακα για την επόμενη τετραετία, επιφυλάσσοντας προτιμησιακή πρόσβαση στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο εγχώριο άνθρακα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παράσχει οικονομική βοήθεια στα ορυχεία λιθάνθρακα της Ισπανίας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις φθηνότερες εισαγωγές άνθρακα.

Η απόφαση προκάλεσε ανακούφιση στους Ισπανούς ανθρακωρύχους, οι οποίοι απεργούσαν καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών τους.  Η συμφωνία της ισπανικής κυβέρνησης με τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού προβλέπει την ισχύ του σχεδίου το πολύ ως το τέλος του 2014, ώστε τα τέσσερα έτη που μεσολαβούν να καταστεί δυνατή η ενίσχυση της διασύνδεσης με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρισμού.

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, «οι ισπανικές αρχές έδωσαν μία ισχυρή δέσμευση ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει παράταση πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2014». Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η απόφαση είναι συμβατή με τον υπό συζήτησιν Κανονισμό Άνθρακα, η οποία πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση επιδοτήσεων προς τα ορυχεία λιθάνθρακα ως την 1η Οκτωβρίου 2014. Επίσης, προσθέτει ότι ο εγχώριος λιθάνθρακας που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να προέρχεται από ορυχεία που εφαρμόζουν την νέα κοινοτική νομοθεσία.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του WWFδήλωσε ότι η απόφαση θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ΕΕ σε θέματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής νομοθεσίας.