Μονοήμερη επίσκεψη στην Βουλγαρία πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου του Μπορίσωφ. Υπήρξε συνάντηση των δύο ανδρών στην οποία εξετάστηκαν όλα τα διμερή θέματα και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν Βουλγαρία και Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν συνοδεύεται από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικωφ, με θέμα την έναρξη της κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια της έναρξης κατασκευής του αγωγού Nabucco
Μονοήμερη επίσκεψη στην Βουλγαρία πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν, κατόπιν πρόσκλησης του Βούλγαρου ομολόγου του Μπορίσωφ. Υπήρξε συνάντηση των δύο ανδρών στην οποία εξετάστηκαν όλα τα διμερή θέματα και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις που αφορούν Βουλγαρία και Τουρκία.

Ο κ. Ερντογάν συνοδεύεται από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Τράιτσο Τράικωφ, με θέμα την έναρξη της κατασκευή αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες, στα πλαίσια της έναρξης κατασκευής του αγωγού Nabucco.

Ο κ. Μπορίσωφ διαβεβαίωσε ότι θα κατασκευαστεί ο σχετικός αγωγός διασύνδεσης, ενώ ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες και η Τουρκία είναι έτοιμη να αρχίσει να προμηθεύει αέριο στη Βουλγαρία.

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι δύο χώρες διατηρούν στενή συνεργασία σε πολλούς τομείς και πρόσθεσε ότι οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών άγγιξαν τα 5 εκατ. δολάρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σόφια θα συνεχίσει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στο ζήτημα της εκλογής γενικού μουφτή των μουσουλμάνων στη Βουλγαρία, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της χώρας. Ο κ. Μπορίσωφ ευχαρίστησε τον Τούρκο πρωθυπουργό για τη στάση του στο ζήτημα και πρόσθεσε ότι θα υπάρχει ασφάλεια στη σχετική συνάντηση που θα γίνει για την εκλογή γενικού μουφτή.

Οι δύο πρωθυπουργοί ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία των αστυνομικών δυνάμεων των δύο χωρών με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών τόνισαν ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και θα υπάρξουν προγράμματα συντήρησης βουλγαρικών μνημείων στη Τουρκία και οθωμανικών μνημείων στη Βουλγαρία.

Άλλα θέματα στην ατζέντα ήταν η κατασκευή ενός νέου ταμιευτήρα στον ποταμό Τούντζα, αλλά και οι αποζημιώσεις προς τους απογόνους των Βουλγάρων προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Τουρκία τη ν περίοδο 1910-1920.

Σημειώνεται ότι η προηγούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2008.