Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το προχθεσινό δυστύχημα σε εργοστάσιο αλουμινίου, με διαρροή τοξικών λυμάτων, κοντά στο χωριό Κολοντάρ της Δυτικής Ουγγαρίας, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρία κομιτάτα (περιφέρειες). Ήδη, τουλάχιστον τέσσεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ επτά άτομα αγνοούνται
Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το προχθεσινό δυστύχημα σε εργοστάσιο αλουμινίου, με διαρροή τοξικών λυμάτων, κοντά στο χωριό Κολοντάρ της Δυτικής Ουγγαρίας, που κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τρία κομιτάτα (περιφέρειες).

Ήδη, τουλάχιστον τέσσεροι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ επτά άτομα αγνοούνται.

Από τη διαρροή κόκκινης λάσπης στη δεξαμενή του εργοστασίου αλουμινίου έχουν προσβληθεί εκτός του Κολοντάρ, όπου το ύψος της λάσπης έχει φτάσει σε μερικά σημεία μέχρι και τα δύο μέτρα, τα γειτονικά χωριά Ζομλοβασάρχελι και Ντέβετσερ, στο οποίο περισσότερα από 400 σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Σύμφωνα με ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για το μεγαλύτερο χημικό δυστύχημα στην Ουγγαρία και για μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας.Ελικόπτερα προσπαθούν με τη ρίψη τόνων γύψου να προκαλέσουν χημική αντίδραση και εξουδετέρωση των τοξικών λυμάτων, ενώ στην αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από τη Βιέννη συμμετέχουν και συνεργάτες αυστριακής εταιρείας οικοδομικών υλικών που διατηρεί στην περιοχή εργοστάσιο παραγωγής τούβλων.

Από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου αλουμινίου ΜΑΛ φέρεται να έχουν διαρρεύσει ένα εκατ. κυβικά μέτρα των τοξικών λυμάτων, τα οποία έσπασαν αρχικά ένα φράγμα και αναμίχθηκαν με νερά από τις πλημμύρες που πλήττουν από ημέρες την περιοχή, για να συνεχίσουν στον ποταμό Μάρσαλ, ενώ υπάρχει κίνδυνος να ρυπάνει τους μεγάλους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη.

Η κόκκινη λάσπη είναι κατάλοιπο από την παραγωγή του αλουμινίου και προκαλεί εξαιρετικά επικίνδυνα εγκαύματα όταν έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων οικολογικών οργανώσεων στη Βιέννη, τα λύματα περιέχουν επίσης ραδιενεργά στοιχεία που καθιστούν εξαιρετικά μεγάλη την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο Ούγγρος υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος, Ζόλταν Ίλες, o οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, έκανε λόγο για οικολογική καταστροφή που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών χιλιάδων ατόμων σε μια έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, καταβάλλονται προσπάθειες για την εξουδετέρωση των τοξικών ουσιών με τη χρησιμοποίηση ειδικής άμμου που μεταφέρεται από το εργοστάσιο Χημικής Βιομηχανίας το οποίο βρίσκεται στην περιοχή. Ελικόπτερα του Στρατού συνεχίζουν τις ρίψεις ειδικών υγρών καθαρισμού στον ποταμό Μάρσαλ με σκοπό τον περιορισμό της περαιτέρω επέκτασης της ρύπανσης στους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη. Ο κ. Ίλες ανέφερε επίσης ότι το εργοστάσιο αλουμινίου της ΜΑΛ διαθέτει 10 δεξαμενές στις οποίες βρίσκονται αποθηκευμένα 50 εκατ. κ.μ. γκρίζας υγρής λάσπης και άλλα 30 εκατ. κ.μ. ερυθράς λάσπης η οποία είναι καρκινογόνος ουσία και ελαφρώς ραδιενεργή.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης η οποία βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, ο Ούγγρος υφυπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος τόνισε ότι τα ελαφρώς ραδιενεργά υλικά μπορούν να συγκεντρωθούν και εν συνεχεία να εξουδετερωθούν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας πλήρους οικολογικής καταστροφής.