Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο αποτυχίας των σχεδίων συγχώνευσης δραστηριοτήτων των δύο μεταλλευτικών κολοσσών Rio Tinto and BHP Billiton αναφορικά με την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία. Η προοπτική της συγχώνευσης έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σχετικά με νόθευση του ανταγωνισμού από πελάτες των δύο εταιρειών, περιλαμβανομένης και της Κίνας. Σε δήλωση που εξέδωσε η Rio Tinto, ανέφερε ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν προβάλλει αντιδράσεις στη συμφωνία, ενώ ανησυχίες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και από την Ευρώπη και την Αυστραλία
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο αποτυχίας των σχεδίων συγχώνευσης δραστηριοτήτων των δύο μεταλλευτικών κολοσσών Rio Tinto και BHP Billiton αναφορικά με την εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος στην Αυστραλία.

Η προοπτική της συγχώνευσης έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σχετικά με νόθευση του ανταγωνισμού από πελάτες των δύο εταιρειών, περιλαμβανομένης και της Κίνας.
Σε δήλωση που εξέδωσε η Rio Tinto, ανέφερε ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν προβάλλει αντιδράσεις στη συμφωνία, ενώ ανησυχίες δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν και από την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Παράλληλα, το ΔΣ της Rio Tinto παραδέχθηκε την ύπαρξη πρόσφατων επιστολών προς την εταιρεία από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες γίνεται λόγος για πιθανά εμπόδια στην έγκριση της κοινοπραξίας.

Σημειώνεται ότι η συνεργασία των δύο εταιρειών είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2009, καθώς η Rio Tintoαντιμετώπιζε μεγάλα χρέη μετά την απόκτηση της καναδικής εταιρείας αλουμινίου Alcan. Η συγχώνευση, η οποία, αν τελικά πραγματοποιηθεί, θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αυστραλίας, αξιολογεί την επιχείρηση στα 110 δισ. δολάρια, ενώ εκτιμάται ότι οι δύο εταιρείες θα εξοικονομήσουν 10 δισ. δολάρια από το μοίρασμα του κόστους.

Ωστόσο, και οι δύο εταιρείες έχουν καταγράψει αυξημένα κέρδη από την άνοδο των τιμών του σιδηρομεταλλεύματος, λόγω της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα, και έτσι – όπως σημειώνουν οι αναλυτές – μειώνεται η ελκυστικότητα της κίνησης.

Η εφημερίδα Sydney Morning Herald αναφέρει, επίσης, ότι η Rio φέρεται αντίθετη στη δημιουργία της κοινοπραξίας επειδή πιστεύει ότι οι όροι της ευνοούν περισσότερο την BHP.