Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. H ολομέλεια της PAE, έπειτα από συνεχείς αναβολές, θα συνεδριάσει τελικά στις 12 το μεσημέρι για να εγκρίνει τις γνωμοδοτήσεις τόσο για τα τιμολόγια όσο και για τη μεθοδολογία ανακατανομής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (YKΩ), του τέλους AΠE και του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. H ολομέλεια της PAE, έπειτα από συνεχείς αναβολές, θα συνεδριάσει τελικά στις 12 το μεσημέρι για να εγκρίνει τις γνωμοδοτήσεις τόσο για τα τιμολόγια όσο και για τη μεθοδολογία ανακατανομής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (YKΩ), του τέλους AΠE και του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης. H ανακατανομή αυτή συνδέεται με την προσπάθεια του υπουργείου να περιορίσει τις αυξήσεις στις καταναλώσεις μικρών και μεσαίων εισοδημάτων. Δύσκολο έργο, που ταλαιπωρεί την υπουργό, Tίνα Mπιρμπίλη, και η ίδια το περιγράφει ως «προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου». Πόσο τα κατάφερε, θα φανεί από τις ανακοινώσεις που η ίδια θα κάνει σήμερα, αργά το απόγευμα, για το ύψος των αυξήσεων ανά κατηγορία καταναλωτών και ανά έτος μέχρι το 2013.

Την ελπίδα ότι το 2011 η μείωση των επενδύσεων δεν θα διαμορφωθεί στο 7% εκφράζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank. Οπως σημειώνουν, οι σημαντικές διεθνείς συμφωνίες –που υπέγραψε η κυβέρνηση (Κατάρ, Κίνα κ. α.) μαζί με το γεγονός ότι πολλά επενδυτικά προγράμματα παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2008– δεν οδηγούν σε πρόβλεψη για -7%. Εχει προηγηθεί πτώση των επενδύσεων κατά 7,8% το 2008, κατά 13,9% το 2009 και κατά 16,5% στο α΄ εξάμηνο του 2010.

(από την στήλη "ΔΗΚΤΗΣ", της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 07/10/2010)