Εμφανείς είναι πλέον οι επιπτώσεις στον Δούναβη από την μόλυνση που προκάλεσε η κόκκινη τοξική λάσπη από το ουγγρικό εργοστάσιο αλουμίνας, καθώς στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης εθεάθησαν χθες τα πρώτα νεκρά ψάρια. Ωστόσο, νεώτερες σημερινές αναφορές κάνουν λόγο για καθησυχαστικές ενδείξεις αναφορικά με τα επίπεδα μόλυνσης του Δούναβη
Εμφανείς είναι πλέον οι επιπτώσεις στον Δούναβη από την μόλυνση που προκάλεσε η κόκκινη τοξική λάσπη από το ουγγρικό εργοστάσιο αλουμίνας, καθώς στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης εθεάθησαν χθες τα πρώτα νεκρά ψάρια. Ωστόσο, νεώτερες σημερινές αναφορές κάνουν λόγο για καθησυχαστικές ενδείξεις αναφορικά με τα επίπεδα μόλυνσης του Δούναβη.

Συγκεκριμένα, οι νέες χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι τα επίπεδα pH κυμαίνονται από 8 ώς 8,2 (σημειώνεται ότι οι φυσιολογικές τιμές για το νερό κυμαίνονται κοντά ή λίγο πάνω από το 7), αν και δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις. «Αυτά τα στοιχεία μάς δίνουν ελπίδες... και προς το παρόν δεν διαπιστώνουμε μόλυνση στον κύριο κλάδο του Δούναβη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών της Ουγγαρίας, Τίμπορ Ντόμπσον.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, που επισκέφθηκε χθες το χωριό Κολοντάρ, ένα από τα τρία που σαρώθηκαν από τον τοξικό χείμαρρο και δήλωσε ότι δεν έχει νόημα να απομακρυνθούν τα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών, αφού είναι αδύνατο να ζήσει κανείς ξανά στις μολυσμένες περιοχές. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία. Είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να επρόκειτο για ανθρώπινο σφάλμα. Η δεξαμενή δεν διαλύθηκε μέσα σε ένα λεπτό. Έπρεπε να είχαν εντοπίσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», τόνισε.

Επίσης, τη στιγμή που εθελοντές αναζητούσαν τους τρεις ανθρώπους που παρασύρθηκαν από τη λάσπη και συνεχίζουν να αγνοούνται, συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς για να καταστήσουν τα λύματα λιγότερο αλκαλικά. Φθάνοντας στον ποταμό Μαρκάλ, η λάσπη είχε ΡΗ 13, ήταν δηλαδή τόσο αλκαλική που στάθηκε αδύνατο στα ψάρια του ποταμού να επιβιώσουν, ενώ η ζωή στον παραπόταμο του Δούναβη αναμένεται να επανέλθει σε τρία ως πέντε χρόνια.

Μετά από τη ρίψη πολύ μεγάλων ποσοτήτων ξιδιού που άλλαξαν το χρώμα της λάσπης από κόκκινο σε καφέ, όταν η λάσπη έφθασε στον Δούναβη το ΡΗ είχε πέσει στο 9, παρέμενε δηλαδή πάνω από τα φυσιολογικά όρια του 6 ώς 8.

Νεκρά ψάρια εντοπίστηκαν από χθες το απόγευμα και στους ποταμούς Ράμπα και Δούναβη, ενώ στέλεχος της οικολογικής οργάνωσης WWF δήλωσε ότι η καταστροφή θα περιοριστεί εντός των συνόρων της Ουγγαρίας και πιθανότατα τα λύματα δεν θα είναι ανιχνεύσιμα όταν φθάσουν στη Βουδαπέστη.

Η κόκκινη τοξική λάσπη είναι υποπροϊόν της παραγωγής αλουμίνας από βωξίτη. Στη διαδικασία χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες καυστικής σόδας, εξ ου και ο βλαβερά αλκαλικός χαρακτήρας των λυμάτων. Η λάσπη έχει επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο, στον οποίο οφείλει το κατακόκκινο χρώμα της, ενώ περιέχει και βαρέα μέταλλα.

Ακριβή στοιχεία για τις συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων δεν υπάρχουν. Η ουγγρική ακαδημία επιστημών δήλωσε ότι οι συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων «δεν προσεγγίζουν» τα επιβλαβή επίπεδα, αλλά ότι η λάσπη παραμένει επικίνδυνη πιθανώς λόγω των καυστικών της ιδιοτήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η δεξαμενή στο εργοστάσιο Ajkai Timfoldgyar, ιδιοκτησίας MAL Zrt, αστόχησε το πρωί της Δευτέρας. Καθώς το κόκκινο υδάτινο τείχος διέσχιζε τα δύο χιλιόμετρα που χωρίζουν τη δεξαμενή από το Κολοντάρ, πολλοί κάτοικοι βρήκαν χρόνο να αποφύγουν τη λάσπη. Τέσσερα άτομα δεν τα κατάφεραν, ενώ τρία ακόμη αγνοούνται. Πολλοί υπέστησαν εγκαύματα στα μάτια και στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ 150 παραμένουν στα νοσοκομεία.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία δήλωσε ότι δεν υπήρξε κανένα σημάδι της επερχόμενης καταστροφής και ότι ο τελευταίος έλεγχος, τη Δευτέρα, είχε δείξει ότι όλα ήταν φυσιολογικά.