Ποσότητες βαρέων μετάλλων με πιθανές βλάβες για το περιβάλλον περιείχε η τοξική λάσπη που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από την Ουγγαρία, σύμφωνα με την Greenpeace Αυστρίας, ενώ ταυτόχρονα βγαίνουν στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα στο φράγμα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά. Συγκεκριμένα, μία αεροφωτογραφία που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι τουλάχιστον από τον Ιούνιο υπήρχε μία μικρότερη διαρροή που απελευθέρωνε σταθερά μικρές ποσότητες υλικού
Ποσότητες βαρέων μετάλλων με πιθανές βλάβες για το περιβάλλον περιείχε η τοξική λάσπη που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα από την Ουγγαρία, σύμφωνα με την Greenpeace Αυστρίας, ενώ ταυτόχρονα βγαίνουν στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι το πρόβλημα στο φράγμα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά.

Συγκεκριμένα, μία αεροφωτογραφία που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες ημέρες έδειξε ότι τουλάχιστον από τον Ιούνιο υπήρχε μία μικρότερη διαρροή που απελευθέρωνε σταθερά μικρές ποσότητες υλικού. Το πρόβλημα εμφανίζονταν στο τοίχο στη βόρεια πλευρά της λίμνης, τον ίδιο που υποχώρησε με καταστροφικές συνέπειες στις 4 Οκτωβρίου. Η αποκάλυψη προκαλεί ερωτήματα για την ποιότητα του έργου των συνεργείων ελέγχου που επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις το Σεπτέμβριο και έδωσαν το πράσινο φως για τη λειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να ασχοληθούν με τη διαρροή.

Εξάλλου, η κόκκινη λάσπη που διέρρευσε από το εργοστάσιο επεξεργασίας βωξίτη περιέχει 37 στοιχεία, ανάμεσα στα οποία νικέλιο, κάδμιο και αντιμόνιο. Τα τελευταία «μπορούν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα προβλήματα στο περιβάλλον και στην υγεία», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Greenpeace Αυστρίας.

Η ΜΚΟ θεωρεί πιο σοβαρή μόλυνση αυτή που προκλήθηκε από το αρσενικό, το οποίο ανιχνεύθηκε σε 130 mg/kg, ενώ εντοπίστηκε αντιμόνιο σε 40 mg/ kg , που είναι πιθανώς καρκινογόνο, «τρεις φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο». Το νικέλιο, το οποίο είναι δυνητικά καρκινογόνο εντοπίστηκε επίσης σε υπερβολικές ποσότητες (270 mg / kg), ενώ το κάδμιο, που προσβάλλει το νευρικό και το αναπαραγωγικό σύστημα, ανιχνεύθηκε σε 7 mg / kg και είναι κάτω από το όριο, αλλά «για ένα έδαφος που έχει ήδη μολυνθεί με κάδμιο, ιδιαίτερα από τα λιπάσματα, το ποσό αυτό μπορεί να είναι προβληματικό», προειδοποιεί η Greenpeace.

Όπως δήλωσε ένας χημικός της Greenpeace, δεν υπάρχουν αποτελέσματα για τα υπόγεια ύδατα, δεν αναφέρεται τίποτα για τη ρύπανση του αέρα.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων της Ρουμανίας, τα τοξικά λύματα από την Ουγγαρία εισήλθαν ήδη στο τμήμα του Δούναβη που διασχίζει τη Ρουμανία, χωρίς να έχει επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων, καθώς, σύμφωνα με τις αναλύσεις, οι τιμές των διαφόρων δεικτών είναι σε επιτρεπτά όρια.

Τέλος, έρευνες πραγματοποίησε η ουγγρική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στα γραφεία στη Βουδαπέστη της MAL Zrt, της εταιρείας στην οποία ανήκει το εργοστάσιο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις της στην Ουγγαρία.