Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τσεχία ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Νομπούο Τανάκα, παρουσιάζοντας στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα την έκδοση “Energy Policies of IEA Countries– The Czech Republic 2010 Review”. Επισήμανε ότι η χώρα, μετά την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, το 2005, έχει ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική, έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ έχει καταβάλει αξιέπαινες προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο
Την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τσεχία ιδιαίτερα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας τόνισε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ Νομπούο Τανάκα, παρουσιάζοντας στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα την έκδοση “Energy Policies of IEA Countries– The Czech Republic 2010 Review”.

Επισήμανε ότι η χώρα, μετά την προηγούμενη έκθεση του Οργανισμού, το 2005, έχει ενισχύσει την ενεργειακή της πολιτική, έχει κάνει ακόμη μεγαλύτερα βήματα στον τομέα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ έχει καταβάλει αξιέπαινες προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο.

«Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί τον πυρήνα της Τσεχικής ενεργειακής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Τανάκα, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα  την πρόοδο στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ αναφέρθηκε στις σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας εξαιτίας των επιταγών της ΕΕ.

Ωστόσο, η έκδοση του ΙΕΑ “Energy Policies of IEA Countries– The Czech Republic 2010 Review”απαριθμεί και μία σειρά προκλήσεων, προτείνοντας δράσεις για ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και της βιώσιμης περιβαλλοντικά ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο κ. Τανάκα τόνισε ότι το προσχέδιο του Κρατικού Ενεργειακού Δόγματος της χώρας παρουσιάζει ελλιπή σύνδεση ανάμεσα στις έννοιες της ενεργειακής ασφάλειας και της πολιτικής της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Μολονότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν μεγάλη πτώση ανά μονάδα παραγόμενου ΑΕΠ στην Τσεχία κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εξακολουθούν να παραμένουν οι δεύτερες υψηλότερες μετά από αυτές της Αυστραλίας ανάμεσα στις χώρες-μέλη του Οργανισμού. Επίσης, ο κ. Τανάκα επικρότησε τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα από μηχανισμούς επανεπένδυσης των κερδών από τους μηχανισμούς του Πρωτοκόλλου του Κυότο στα πλαίσια του Green Investment  Scheme.

Παράλληλα, μέτρα για την ενίσχυση της εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο βραχυπρόθεσμα για την μείωση των εκπομπών στην Τσεχία, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ΑΠΕ, αλλά και η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας. Ειδικά για το CCS, ο Οργανισμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα, καλεί την Τσεχία να αναπτύξει την έρευνα στις σχετικές τεχνολογίες.

Συμπερασματικά, ο κ. Τανάκα τόνισε την περιφερειακή διάσταση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, καθώς η Τσεχία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εξαγωγέα ηλεκτρισμού στην ΕΕ, μετά την Γαλλία και την Γερμανία. Καθώς η χώρα επιμένει να διατηρήσει τη θέση της αυτή, αυτό θα έχει σημαντική επίπτωση στο ισοζύγιο ηλεκτρισμού στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συνεργασία με τις άλλες κυβερνήσεις και τους ρυθμιστές ενέργειας στις χώρες της περιοχής. Επίσης, ο κ. Τανάκα προέτρεψε την τσεχική κυβέρνηση να αναπτύξει μία συνεκτική και αξιόπιστη πολιτική για τόνωση των επενδύσεων στον τομέα των υποδομών.