Το πρώτο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ η πλήρης λειτουργία του αγωγού θα αρχίσει το 2018. Αυτό ανακοίνωσαν εχθές εκπρόσωποι του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Το πρώτο τμήμα του αγωγού θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Gazprom στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν προβλεφθεί συνολικά τέσσερα τμήματα
Το πρώτο τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ η πλήρης λειτουργία του αγωγού θα αρχίσει το 2018. Αυτό ανακοίνωσαν εχθές εκπρόσωποι του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Το πρώτο τμήμα του αγωγού θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Gazprom στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse, προσθέτοντας ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν προβλεφθεί συνολικά τέσσερα τμήματα.

Η δυναμικότητα μεταφοράς του πρώτου τμήματος του αγωγού θα είναι 15,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, όπως δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, ο αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος εξωτερικών οικονομικών υποθέσεων της Gazprom Σεργκέι Μπαλατσόφ.

Αναφορικά με την πλήρη δυναμικότητα μεταφοράς του αγωγού το 2018, ο Μπαλατσόφ δήλωσε ότι αυτή τοποθετείται στα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Εξάλλου, σε ομιλία του προχθές, στο συνέδριο Oil & Money 2010 στο Λονδίνο, ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος Μαρσέλ Κράμερ υπογράμμισε ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, ενώ εκτίμησε ότι το κόστος θα ανέλθει σαφώς σε ποσό μεγαλύτερο των 10 δισ. ευρώ.

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Κράμερ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απόκτηση από τη γαλλική Electricite de France ποσοστού συμμετοχής 10% στο πρόγραμμα, εις βάρος της ιταλικής Eni, μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του South Stream, επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με γερμανικές εταιρίες, χωρίς να τις κατονομάσει, αν και, στις αρχές Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni είχε πει ότι η Wintershall, θυγατρική του γερμανικού ομίλου χημικών BASF, μπορεί να εξέταζε πιθανή συμμετοχή της στο πρόγραμμα.

Επίσης, τον περασμένο Ιούλιο, η γερμανική RWE είχε γνωστοποιήσει ότι εξετάζει συμμετοχή της στον South Stream, μολονότι συμμετέχει στον αγωγό Nabucco, ο οποίος θεωρείται ανταγωνιστικός του South Stream, καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσδοκούν μέσω αυτού φιλοδοξούν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Κασπία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Παράλληλα, στο περιθώριο της χθεσινής συνάντησης της Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας, στη Μόσχα, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στανισλάβ Βοκρεσένσκι είπε ότι η Gazprom σχεδιάζει να διευρύνει σε σημαντικό βαθμό το επενδυτικό πρόγραμμά της, το 2011, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.