Και Όμως είναι Απαραίτητη η Ίδρυση Φορέα για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Επανερχόμεθα στο θέμα του φορέα καθότι οι διεθνείς αλλά και οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις στον χώρο του πετρελαίου συνηγορούν στην άποψη ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων στις εκτός OPEC χώρες.Σήμερα το ενδιαφέρον αρκετών πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στρέφεται μοιραία προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχετικά μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
energia.gr
Δευ, 18 Οκτωβρίου 2010 - 13:12

Επανερχόμεθα στο θέμα του φορέα καθότι οι διεθνείς αλλά και οι Ευρωπαϊκές εξελίξεις στον χώρο του πετρελαίου συνηγορούν στην άποψη ότι μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων στις εκτός OPEC χώρες.

 

Σήμερα το ενδιαφέρον αρκετών πολυεθνικών πετρελαϊκών εταιρειών στρέφεται μοιραία προς την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα καθώς πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχετικά μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν είναι μόνο το Block 12 νοτίως της Κύπρου, ή τα κοιτάσματα Leviathan και Ταμάρ ανοικτά του Ισραήλ που περικλείουν πολύ σημαντικές ποσότητες αλλά είναι και τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Μαύρης Θάλασσας. Στην δε Μαύρη Θάλασσα παρατηρείται μία κλιμακούμενη προσπάθεια αξιοποίηση των βεβαιωμένων κοιτασμάτων από Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία με την σύμπραξη μεγάλων γνωστών εταιρειών όπως η Shell, η Exxon και η Petrobras. Στην δε Τουρκία σε παράκτια περιοχή 200χλμ ανατολικά της Κωνσταντινούπολης στην Μαύρη Θάλασσα εδώ και 12 μήνες έχει ξεκινήσει από την εθνική εταιρεία πετρελαίων, την TPAO, η παραγωγή φυσικού αερίου και η διοχέτευση του στο σύστημα της BOTAS.

 

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη γνωστής πολυεθνικής εταιρείας με έδρα το Λονδίνο «μπορεί το κόστος εξόρυξης στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα να είναι υψηλότερο από την Μέση Ανατολή, όπως συμβαίνει εξ’ άλλου με τα κοιτάσματα στην Κασπία, όμως η πρόσβαση σε αυτά είναι σχετικά εύκολη ενώ ο πολιτικός κίνδυνος ( political risk) απείρως μικρότερος σε σύγκριση με άλλες περιοχές. Επίσης οι περιοχές αυτές διέπονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο πράγμα που διευκολύνει αφάνταστα τον προγραμματισμό και χρηματοδότηση των εργασιών».

 

Τα όσα αναφέρει το ανώτερο στέλεχος αποτελούν εξ’ άλλου και τον βασικό λόγο που ορισμένες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την διεξαγωγή ερευνών στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούν μία αρνητική στάση στο όλο θέμα αντιδρώντας πεισματικά να προχωρήσουν στην ίδρυση του απαραίτητου φορέα που θα αναλάβει τον συντονισμό και επίβλεψη των ερευνών. Και ενώ ο υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, επεξεργάσθηκε σχετικό νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με το Μαξίμου, το οποίο και ήτο έτοιμο για κατάθεση στην Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, υπερίσχυσαν οι «απόψεις» των συμβούλων του πρωθυπουργού ότι «πετρέλαιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα», βάζοντας για μία ακόμη φορά φρένο στην όλη υπόθεση.

 

Είναι απορίας άξιον ποιών συμφέρονται εξυπηρετούν οι δήθεν σύμβουλοι και με τι γνώσεις και βάσει ποιών αναλύσεων διατυπώνουν τις ανεδαφικές τους εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία. Ένα πάντως είναι βέβαιο ότι οι «απόψεις» τους δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους το οποίο και στερείται έτσι σημαντικών εσόδων από την μη οργάνωση και διενέργεια πετρελαϊκών ερευνών. Ενώ με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται διαρκώς προς το απώτερο μέλλον και η ημερομηνία έναρξης παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα βεβαιωμένα κοιτάσματα που διαθέτει η χώρα στο Κατάκολο, στην Ζάκυνθο, στους Οθωνούς, την Επανομή, ανατολικά του Πρίνου και σε αρκετές άλλες τοποθεσίες. Δεν θα παραθέσουμε στοιχεία καθότι αυτά είναι γνωστά στους αναγνώστες του energia. gr αφού κατ’ επανάληψη έχουμε δημοσιεύσει αναλύσεις και άρθρα έγκριτων ερευνητών και στελεχών της αγοράς. (π.χ. βλέπε άρθρα και αναλύσεις των Ντίνου Νικολάου, Τερέζας Φωκιανού, Κ. Σταμπολή, κ.α.)

 

Με το βαρέλι το πετρέλαιο να πωλείται πλέον άνω των $80 στην διεθνή αγορά και με ενδείξεις ότι το 2011 οι τιμές θα οδηγηθούν ακόμη υψηλότερα με την παγκόσμια ζήτηση να επανακάμπτει και τ αποθέματα εντός και εκτός OPEC να παρουσιάζουν σχετική στασιμότητα, (με εξαίρεση αυτά του Ιράκ), οι εταιρείες ανά τον κόσμο ευρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση νέων κοιτασμάτων και ερευνητικών ευκαιριών.

 

Μπορεί το πετρέλαιο και τα περί αυτού θέματα να προκαλούν μιαν αλλεργία στην περιβαλλοντικά ευαίσθητη Υπουργό ΠΕΚΑ κα. Τίνα Μπιρμπίλη, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την πλήρη ακινησία σ’ ένα θέμα ύψιστης εθνικής σημασίας. Εάν η ίδια δεν επιθυμεί να αγγίξει αυτό το περιβαλλοντικά επίφοβο και «βρώμικο» τμήμα της ενεργειακής οικονομίας ας αναθέσει επιτέλους την ευθύνη του θέματος στον αρμόδιο υφυπουργό ο οποίος έχει ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος και γνωρίζει το αντικείμενο.

Είναι καιρός πλέον να καταλάβει η Ελληνική κυβέρνηση ότι έχει κάθε συμφέρον να προχωρήσει το θέμα των ερευνών Ακόμα και για καθαρά εθνικούς λόγους η χώρα έπρεπε να διαθέτει ανεξάρτητο κρατικό φορέα για να μπορεί να τοποθετείται με ανάλογες ενέργειες απέναντι στις όποιες Τουρκικές προκλήσεις και αυθαιρεσίες θυμίζοντας στην διεθνή κοινότητα ότι και η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Εκτός εάν η κυβέρνηση του Γεωργίου Α. Παπανδρέου πιστεύει ότι χάριν της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας και της αγάπης των λαών θα πρέπει να τ’ απεμπολήσουμε.