Στρατηγικά και με σχετική διακριτικότητα κινείται η Κίνα για να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πρώτες ύλες, αν και λόγω του μεγέθους της οικονομίας της και των υψηλών ταχυτήτων ανάπτυξης είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη. Την ίδια ώρα που η κινέζικη υπηρεσία κρατικών αποθεμάτων (SRB) «κάθεται» σε λογιστικά κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων λόγω της συσσώρευσης αποθεμάτων χαλκού, ο πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC συμφώνησε να καταβάλει 1,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά μεριδίου στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ
Στρατηγικά και με σχετική διακριτικότητα κινείται η Κίνα για να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και πρόσβαση σε πρώτες ύλες, αν και λόγω του μεγέθους της οικονομίας της και των υψηλών ταχυτήτων ανάπτυξης είναι δύσκολο να περάσει απαρατήρητη. Την ίδια ώρα που η κινέζικη υπηρεσία κρατικών αποθεμάτων (SRB) «κάθεται» σε λογιστικά κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων λόγω της συσσώρευσης αποθεμάτων χαλκού, ο πετρελαϊκός κολοσσός CNOOC συμφώνησε να καταβάλει 1,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά μεριδίου στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στις ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που η Κίνα δοκιμάζει να εισχωρήσει στον αμερικανικό κλάδο ενέργειας μετά το 2008, όταν απερρίφθη η πρόταση εξαγοράς της Unocal από την CNOOC.

Η Κίνα, με μια οικονομία διψασμένη για πρώτες ύλες, προκειμένου να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της, έχει επενδύσει 18,6 δισ. δολάρια σε 10 συμφωνίες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας τα αντίστοιχα 15,8 δισ. δολάρια για το 2009. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες βρίσκονται σε περιοχές «υψηλού ρίσκου», όπως η Αφρική ή σε περιοχές που η βιωσιμότητα των αποθεμάτων είναι περιορισμένη.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η τιμή της μετοχής της CNOOC εκτοξεύθηκε στα υψηλά τριετίας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την αμερικανική Chesapeake Energy, η οποία, εκτός των άλλων, θα της προσφέρει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση πηγών ενέργειας. Η Κίνα είναι βέβαιη ότι θα αποκτήσει αυτή τη φορά την έγκριση των ΗΠΑ για την απόκτηση του 33% στην έκταση Eagle Ford της Chesapeake Energy στο Τέξας. Το 95% των εταιρειών εκμετάλλευσης και εξόρυξης πετρελαίου διατηρούν την έδρα τους στη Βόρειο Αμερική. «Οπότε είναι απαραίτητο να αποκτήσεις μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες εάν θέλεις να ενισχύσεις τα αποθέματά σου» δηλώνεις αναλυτής ασιατικής επενδυτικής εταιρείας.

Τα αποθέματα χαλκού της SRB υπολογίζονται, την ίδια ώρα, στα 250.000 με 300.000 τόνους, αναλογώντας στο 2% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των αποθεμάτων αγοράστηκε σε τιμή όχι λιγότερη από τα 3.500 δολάρια ανά τόνο. Την περασμένη εβδομάδα όμως εκτοξεύθηκαν στα υψηλά διετίας, δηλαδή στα 8.349 δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/10/2010)