Έτοιμη για δύο γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αίγυπτο είναι η Energean Oil & Gas, η οποία αποτελεί την “μετεξέλιξη” της Ενεργειακής Αιγαίου που έχει, όπως είναι γνωστό, υπό τον έλεγχό της τα κοιτάσματα του Πρίνου. Μάλιστα, στην περιοχή της Νότιας Καβάλας πρόκειται να εξελιχθούν και νέες προσπάθειες για αξιοποίηση απολήψιμων ποσοτήτων πετρελαίου, ενώ η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των πορισμάτων της επιτροπής για την αξιοποίηση των παλαιών γεωτρήσεων ως αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, έχοντας την δυνατότητα να προχωρήσει και σε άντληση του υπάρχοντος κοιτάσματος
Έτοιμη για δύο γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αίγυπτο είναι η Energean Oil & Gas, η οποία αποτελεί την “μετεξέλιξη” της Ενεργειακής Αιγαίου που έχει, όπως είναι γνωστό, υπό τον έλεγχό της τα κοιτάσματα του Πρίνου. Μάλιστα, στην περιοχή της Νότιας Καβάλας πρόκειται να εξελιχθούν και νέες προσπάθειες για αξιοποίηση απολήψιμων ποσοτήτων πετρελαίου, ενώ η εταιρεία βρίσκεται εν αναμονή των πορισμάτων της επιτροπής για την αξιοποίηση των παλαιών γεωτρήσεων ως αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου, έχοντας την δυνατότητα να προχωρήσει και σε άντληση του υπάρχοντος κοιτάσματος.

Το όνομα “Energean Oil & Gas” δεν μπορεί να μας λέει και πολλά, από τη στιγμή που το πρωτακούσαμε χτες.

Ωστόσο, η ....μετεξέλιξη της γνωστότερής μας ως “Ενεργειακή Αιγαίου” δεν φαίνεται ότι έρχεται ως επιταγή του σύγχρονου μάρκετινγκ αλλά ως εκ των πραγμάτων προσαρμογή του ονόματος της εταιρείας στη φυσιογνωμία του διευρυνόμενου φάσματος δραστηριοτήτων της.

Τον ερχόμενο μήνα, η Energean Oil θα προχωρήσει στην πρώτη της γεώτρηση σε αιγυπτιακό έδαφος και, συγκεκριμένα, στην θέση West Kom Ombo Block στη Νότιο Κεντρική έρημο στην Άνω Αίγυπτο, 100 χιλιόμετρα από το Ασουάν. Η έκταση έχει περιέλθει στην ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έπειτα από συμφωνία με την Groundstar Resources Egypt Limited, θυγατρική της εισηγμένης στο Xρηματιστήριο του Καναδά Groundstar Resources, για την εξαγορά ποσοστού 70% επί των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης του West Kom Ombo (WKO) Block, το οποίο βρίσκεται στη Νότια Κεντρική έρημο στην Aνω Αίγυπτο και περίπου. Το West Kom Ombo block καλύπτει μια περιοχή έκτασης 31.520 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες περιοχές παραχώρησης στην Αίγυπτο και έχει καλυφθεί εν μέρει από σεισμικές έρευνες 690 χιλιομέτρων, που διενεργήθηκαν από την Groundstar. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από ανεξάρτητη μελέτη της εξειδικευμένης καναδικής εταιρίας Gustavson Associates για λογαριασμό της Groundstar, προκύπτει ότι η ποσότητα των αναμενόμενων κοιτασμάτων εκτιμάται σε 570 εκατομμύρια βαρέλια. (P50).

 Οι τεχνικοί της εταιρείας χρειάστηκε να διανοίξουν δρόμο 40 χιλιομέτρων μέσα σε ερημικές εκτάσεις για να καταστεί εφικτό το εγχείρημα της γεώτρησης, ενώ έως τον Σεπτέμβριο του 2011 η Energean Oil είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει και δεύτερη γεώτρηση, σε μία προσπάθεια που, από οικονομικής πλευράς δεν την ...αγχώνει, με δεδομένο ότι η τιμή του “μαύρου χρυσού” βρίσκεται σαφώς πάνω από τις παραδοχές εργασίας της και, δη, υψηλότερα και από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι.Μάλιστα, οι γεωτρήσεις στην περιοχή θα έχουν χαρακτηριστικά Πρίνου, υπό την έννοια ότι θα χαρακτηρίζονται και αυτές από μεγάλο μήκος, το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 χιλιόμετρα,

Η δεύτερη άδεια – και, χρονικά, αποκτηθείσα πρώτη -  για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου στην Αίγυπτο αφορά το κοίτασμα East Magawish Block στον Κόλπο του Σουέζ και η πρώτη γεώτρηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στον Ιανουάριο.

Ωστόσο, η Energean Oil & Gas έχει δρομολογήσει νέες γεωτρητικές προσπάθειες και για εναπομείναντα απολήψιμα κοιτάσματα του Πρίνου, με στόχο την αύξηση και διατήρηση της παραγωγής σε επίπεδα άνω των 5.000 βαρελιών ημερησίως για όλο την επόμενη χρονιά. Βοηθούν, όπως προαναφέρθηκε, οι καλές τιμές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα ήθελε να ...ξεπερδεύει με το αγκάθι που ακούει στο όνομα “επιστροφή ΦΠΑ” καθώς η οφειλή του Δημοσίου προς αυτήν είναι της τάξης των 13 εκατ. ευρώ.

Η λέξη “Gas” στον τίτλο φυσικά παραπέμπει στο εγχείρημα αξιοποίησης του Πρίνου και ως asset σχετιζόμενου με το φυσικό αέριο, με την εταιρεία να αναμένει, όπως και ο ...ενεργειακός τομέας γενικότερα το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί υπό το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην λογική της δημιουργίας αποθηκευτικού χώρου στις παλαιές γεωτρήσεις.

Η ίδια έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα προσφέρει, άμεσα, 300 θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας. Με την ορθή αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της φυσικής υποδομής, του κοιτάσματος, εκτιμάται πως θα υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης έως και ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, με ημερήσια παροχή, τουλάχιστον 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για 90 ημέρες.

Είναι δεδομένο πως η εταιρεία επιδοκιμάζει την προοπτική αξιοποίησης του συγεκκριμένου χώρου με βάση το εργαλείο των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ωστόσον είναι και έτοιμη, εφόσον για τον οποιοδήπτοε λόγο αυτό δεν καταστεί εφικτό, να προχωρήσει σε άντληση προς εμπορική εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται σε βάθος 1.700 μέτρων. Μάλιστα, η προοπτική άντλησης του φυσικού αερίου ναφέρεται και στο πρόγραμμα που έχει υποβάλει για τη νέα χρονιά η εταιρεία στο υπορυγείο ΠΕΚΑ.

Τα αρχικά επί τόπου αποθέματα αερίου έχουν υπολογιστεί σε 970 εκατομμύρια m3  (36 δισεκατομμύρια Scf). Η παραγωγή φυσικού αερίου άρχισε τον Μάρτιο του 1981,   η συνολική παραγωγή αερίου ανέρχεται σήμερα σε 845 εκατομμύρια m3 και το ποσοστό ανακτήσιμο αερίου ανέρχεται σε 87% περίπου.

Όπως έχει ήδη επισημάνει το energiagr., η χρήση υπογείων χώρων για την αποθήκευση φυσικού αερίου είναι μια τεχνική που βρίσκει εφαρμογή σε διεθνές επίπεδο για περισσότερα από 40 χρόνια. Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως συνολικά 634 υπόγεια συγκροτήματα αποθήκευσης.  Στην Ελλάδα, βεβαίως,ο μόνος χώρος αποθήκευσης ΦΑ βρίσκεται στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ, όπου έχουν κατασκευαστεί δύο δεξαμενές – έχει δρομολογηθεί η λειτουργία και 3ης το 2014 - με συνολική χωρητικότητα 130,000 m3 υγροποιημένου φυσικού αερίου και με δυνατότητα κάλυψης της χώρας για περίπου 10 μέρες (9-10 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα).