Δεν θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στους πρατηριούχους που έχουν χρέη στο Δημόσιο οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πρατηριούχοι αγοράζουν ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα επίπεδα του κίνησης ωστόσο, πωλούν στους καταναλωτές σε χαμηλή τιμή και τους επιστρέφεται η διαφορά

Δεν θα επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στους πρατηριούχους που έχουν χρέη στο Δημόσιο οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι πρατηριούχοι αγοράζουν ακριβά το πετρέλαιο θέρμανσης, με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα επίπεδα του κίνησης ωστόσο, πωλούν στους καταναλωτές σε χαμηλή τιμή και τους επιστρέφεται η διαφορά. Σε απόφαση που εξέδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ορίζεται πως για όσους δικαιούχους επιστροφών φόρων διαπιστώνεται έπειτα από έλεγχο των στοιχείων του ΗΦΑΙΣΤΟΣ στις 2 και 17 κάθε μήνα ότι είναι φορολογικά ενήμεροι, οι επιστροφές θα πιστώνονται στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Αντίθετα για όσους δικαιούχους όμως διαπιστώνεται ότι έχουν ληξιπρόθεσμα ατομικά χρέη, ληξιπρόθεσμα χρέη συνυποχρέωσης ή συνυπευθυνότητας, ληξιπρόθεσμα χρέη συζύγου ή έχουν σε βάρος τους εντολή δέσμευσης έκδοσης Αποδεικτικού Φορολογικής Ενημερότητας, καθώς και για όσους δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας θα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία επιστροφής:

1. Το πληροφοριακό σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τους δικαιούχους αυθημερόν (με e-mail) ότι λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων που παρουσιάζονται στη βάση δεδομένων του ΟΠΣΦ (TAXIS) το προς επιστροφή ποσό μεταβιβάζεται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας τους, από την οποία μπορούν να το εισπράξουν αφού προηγουμένως τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα που έχουν.

2. Ταυτόχρονα, θα δημιουργούνται αρχεία ανά ΔΟΥ για τους δικαιούχους που έχουν κάποια από τις αναφερθείσες εκκρεμότητες, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις εξής πληροφορίες: αριθμό φορολογικού μητρώου του δικαιούχου - ονοματεπώνυμο ή επωνυμία - ποσό προς επιστροφή - αριθμό εκκαθάρισης - ημερομηνία εκκαθάρισης.

3. Το τμήμα εσόδων των ΔΟΥ - γραφείο διαγραφών - επιστροφών, με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής κατάστασης επεξεργασίας, δημιουργεί εκκαθαριστικό επιστροφής για κάθε δικαιούχο χωριστά.

4. Τα εκκαθαριστικά θα εξοφλούνται την ίδια ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εργάσιμη από την έκδοσή τους.