Τα Greek Statistics Κτύπησαν και την Ενέργεια

Ενώ για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε από την Eurostat η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για την πορεία των ελλειμμάτων και των χρεών της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2009, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το έλλειμμα του 2009 μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το συμφωνηθέν σήμερα 13,8% δημιουργώντας έτσι εύλογες απορίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μία εξέλιξη η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη και την εφαρμογή του Μνημονίου.
energia.gr
Τετ, 20 Οκτωβρίου 2010 - 12:42

Ενώ για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε από την Eurostat η ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για την πορεία των ελλειμμάτων και των χρεών της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2009, εντείνονται οι ανησυχίες ότι το έλλειμμα του 2009 μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το συμφωνηθέν σήμερα 13,8% δημιουργώντας έτσι εύλογες απορίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Μία εξέλιξη η οποία είναι βέβαιο ότι θα έχει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη και την εφαρμογή του Μνημονίου.

 

Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η γνωστή Eurostat, επιθυμεί να καθαρίσει οριστικά και αμετάκλητα τα ελληνικά λογιστικά βιβλία και να διαμορφώσει επιτέλους μία βάση αλήθειας χωρίς αμφισβητήσεις και αστερίσκους. Η αναθεώρηση, όπως λένε, στηρίζεται σε ενδελεχή πολύμηνο ανεξάρτητο έλεγχο, χωρίς κυβερνητικές ή άλλες παρεμβάσεις, και κατά τα φαινόμενα θα οδηγήσει σε νέα άνοδο τόσο των ελλειμμάτων όσο και του δημοσίου χρέους. Για την ώρα δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, αλλά η αναθεώρηση θα ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 μεταξύ 14,5% και 15,5% του ΑΕΠ από 13,8% που είχε προβλεφθεί στο μνημόνιο. Και αντιστοίχως το δημόσιο χρέος θα εξυψώνεται στο τέλος της τριετίας του μνημονίου στο 150% του ΑΕΠ, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία και για την ένταση της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 

Σε κάθε περίπτωση η αναθεώρηση των Ελληνικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων, και παρά το γεγονός ότι την ίδια περίοδο η Eurostat ευρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης των στατιστικών στοιχείων και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, έρχεται στην πλέον ακατάλληλη στιγμή εν μέσω εφαρμογής του συμφωνηθέντος μέσω Μνημονίου προγράμματος δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης. Με άμεσο αποτέλεσμα τον διασυρμό της χώρας και τον χλευασμό από τον διεθνή τύπο ο οποίος έχει ανάγει τα Greek Statistics ως συνώνυμο της εξαπάτησης και του κλίματος ρεμούλας που χαρακτηρίζει την σύγχρονη Ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί η αναθεώρηση επίσημων στατιστικών στοιχείων τέσσερις φορές μέσα σε 12 μήνες, και παρά την ευεργετική σημασία που θα έχει για την μελλοντική διαμόρφωση των δημοσιονομικών στοιχείων, είναι λογικό να δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας και καχυποψίας σε όσους συναλλάσσονται με την χώρα μας.

 

Με τα Greek Statistics να έχουν γίνει ο περίγελος στους διεθνείς οικονομικούς και τραπεζικούς κύκλους, και την προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης για την δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου φορέα, δηλαδή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), που θα αναλάβει επιτέλους να βάλει μία τάξη στα στατιστικά στοιχεία της χώρας και ιδιαίτερα τον τρόπο που αυτά παράγονται, θα περίμενε κάποιος ότι το μήνυμα θα έχει φθάσει σε όλα τα Υπουργεία και τις ανεξάρτητες αρχές. Και όμως όπως δείχνει μία πρώτη έρευνα στον τομέα της ενέργειας όχι μόνο μία σωστή απογραφή δεδομένων δεν γίνεται αλλά δεν υπάρχουν ανακοινώσιμα στοιχεία για σειρά ετών. Έτσι στοιχεία για το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας όπως αυτά ανακοινώνονται από την ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ σταματούν στο έτος 1989 ενώ και στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ τα αντίστοιχα στοιχεία σταματούν το 1998! Και αυτό παρά το γεγονός ότι στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ( IEA) έχουν εδώ και μήνες αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑ τα στοιχεία του ενεργειακού ισοζυγίου για το 2008.

 

Όμως και τα ίδια τα στοιχεία του ενεργειακού ισοζυγίου υποφέρουν αφού επιδέχονται πολλαπλών ερμηνειών ανάλογα με τον φορέα που τα χρησιμοποιεί. Έτσι το ΥΠΕΚΑ στην έκθεση που υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ΑΠΕ τον περασμένο Ιούλιο (βλέπε National Renewable Energy Action Plan in the Scope of Directive 2009/28/ EC) θεωρεί ότι η συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική ενεργειακή κατανάλωση για το έτος 2008 φθάνει το 7,8%. Όμως από μία προσεκτική μελέτη του ενεργειακού ισοζυγίου του 2008 προκύπτει ότι η συμβολή των ΑΠΕ δεν ξεπερνά το 7,3% και αυτό με κάποιες επίφοβες παραδοχές ως προς την συμβολή της βιομάζας η ακριβή μέτρηση της οποίας αφήνει πολλά ερωτηματικά. (Η συμμετοχή της σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ αποτιμάται στα 898 ΤΙΠ ή στο 4,0% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης!) Αντίθετα η συμβολή των ηλιακών θερμικών εμφανίζεται σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τα στοιχεία της ΕΒΗΕ. Αντίστοιχες αποκλίσεις παρατηρούνται και για την συμβολή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή με τα υδροηλεκτρικά να συμμετέχουν μόνο με 285 ΤΙΠ ή 1,0% της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Και ενώ είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται σε οικονομικά στοιχεία παρουσιάζουν συχνά αποκλίσεις που οφείλονται σε διαφορετικές μεθοδολογίες και τρόπους μέτρησης που ακολουθούν οι διάφοροι οργανισμοί και χώρες, στην ενέργεια η οποία έχει την βάση της στις θετικές επιστήμες, οι τρόποι αξιολόγησης και μετρήσεις είναι πολύ πιο συγκεκριμένοι και ακριβείς και άρα δεν δικαιολογούνται παρερμηνείες, αυθαίρετες εκτιμήσεις και αποκλίσεις. Άραγε η περιπέτεια των Greek Statistics θα επηρεάσει και εάν ναι θα επιφέρει βελτίωση των στατιστικών στοιχείων στον ενεργειακό τομέα; Ίδωμεν.