Σε πρωτόγνωρο απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Γαλλία, καθώς κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που ο προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Παράλληλα, εχθές ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή να αρθεί ο αποκλεισμός των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου, ενώ ανακοινώθηκε και η σύσταση ενός «διυπουργικού κέντρου κρίσης», ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός της Γαλλίας με καύσιμα. Ωστόσο, η Γαλλική Συνομοσπονδία Εργασίας της Γαλλίας (CGT), δήλωσε σήμερα «αποφασισμένη» να συνεχίσει την δράση σε πανεθνικό επίπεδο στον βιομηχανικό τομέα και ιδίως στον χώρο της ενέργειας
Σε πρωτόγνωρο απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η Γαλλία, καθώς κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στην μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα, που ο προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Παράλληλα, εχθές ο Γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή να αρθεί ο αποκλεισμός των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου, ενώ ανακοινώθηκε και η σύσταση ενός «διυπουργικού κέντρου κρίσης», ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός της Γαλλίας με καύσιμα. Ωστόσο, η Γαλλική Συνομοσπονδία Εργασίας της Γαλλίας (CGT), δήλωσε σήμερα «αποφασισμένη» να συνεχίσει την δράση σε πανεθνικό επίπεδο στον βιομηχανικό τομέα και ιδίως στον χώρο της ενέργειας. Ειδικότερα, προανήγγειλε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής και της διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ιδίως προς μεγάλους καταναλωτές.

Επίησης, η CGT απέκλεισε τη μεγάλη δεξαμενή καυσίμων Τραπίλ στη Νότια Γαλλία, που εφοδιάζει πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια και μια βάση του ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι από όλα τα διυλιστήρια της χώρας, ενώ οι συνδικαλιστές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από αυτά. Οι καταλήψεις σε όλα τα γαλλικά διυλιστήρια, σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις στα μεγάλα λιμάνια διακίνησης πετρελαίου, οδήγησαν σε ελλείψεις στα καύσιμα, με συνέπεια το κλείσιμο τουλάχιστον 1000 πρατηρίων. 

Όπως δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, αναγγέλλοντας την άρση του αποκλεισμού των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαίου της Γαλλίας, «η ανωμαλία που προκλήθηκε από τους αποκλεισμούς αυτούς προκάλεσε πολλές αδικίες. Οι ελλείψεις σε καύσιμα θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανεργία και να πλήξουν τις πιο ευπαθείς ομάδες πολιτών της χώρας».

Εκατοντάδες πρατήρια βενζίνης σε όλη τη Γαλλία άδεισαν από καύσιμα λόγω της παύσης παραγωγής στα 12 διυλιστήρια της χώρας, λόγω των απεργιών.

Η απεργία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές, με ματαίωση του 30-50% των αεροπορικών πτήσεων ματαιώθηκε και του 50% των δρομολογίων των σιδηροδρόμων. Μάλιστα, οι απεργοί είχαν αποκλείσει επί ώρες την προηγούμενη εβδομάδα τον αγωγό που τροφοδοτεί τα αεροδρόμια του Παρισιού με αεροπορικά καύσιμα.

Οι οδηγοί των φορτηγών που μετείχαν στην απεργία συνέχισαν την «επιχείρηση σαλιγκάρι», να οδηγούν, δηλαδή, με βήμα σημειωτόν, τα οχήματά τους σε μεγάλες αρτηρίες, με αποτέλεσμα να τις κλείνουν. Για την άρση του αποκλεισμού των χώρων αποθήκευσης καυσίμων που έχουν καταληφθεί, επιστρατεύθηκαν εχθές τη νύχτα ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να απομακρύνουν τους διαδηλωτές που είχαν στήσει οδοφράγματα σε τρία μεγάλα διυλιστήρια.  Συγκεκριμένα, ήρθη ο αποκλεισμός τριών χώρων αποθήκευσης κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Γαλλία, στη Ντονζ, τη Λα Ροσέλ και τη Μαν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφέ: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας άνοιξαν τρία μεγάλα διυλιστήρια, με αποτέλεσμα να είναι πλέον δυνατή η διανομή εκατομμυρίων λίτρων καυσίμων στην αγορά». Η Γαλλία εδώ και 2 ημέρες εφοδιάζεται από τα βιομηχανικά της αποθέματα, διάρκειας 30 ημερών, ενώ διαθέτει επιπλέον στρατηγικά αποθέματα διάρκειας 90 ημερών.

Ας σημειωθεί ότι οι ελλείψεις σε καύσιμα παρατηρήθηκαν παρά  την ικανοποιητική επάρκεια αποθεμάτων και παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής καυσίμων από τις γειτονικές χώρες, καθώς οι απεργοί είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις προς τους χώρους αποθήκευσης.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μπουσερώ υπολόγισε, σε δηλώσεις του μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε ημέρες για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Πρόεθεσε, μάλιστα, ότι η βελτίωση θα αρχίσει τις αμέσως επόμενες ώρες μετά την απόφαση, καθώς τα βυτιοφόρα θα αρχίσουν αμέσως να προμηθεύουν την αγορά με καύσιμα από τους χώρους αποθήκευσης.

Εξάλλου, στην παραπάνω δήλωση της CGTεξαιρείται ο τομέας του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι ο αποκλεισμός έχει σταματήσει σε εννέα από τους 12 σταθμούς αποθήκευσης, ενώ σε έναν ο αποκλεισμός έχει σταματήσει κατά 50%. Η ανακοίνωση προειδοποιεί για την πιθανότητα παρεμπόδισης εκ μέρους των απεργών εργατών και των εισαγωγών φυσικού αερίου προς την Γαλλία.

Γενικότερα, στις χθεσινές κινητοποιήσεις υπήρξε μαζική συμμετοχή των Γάλλων εργαζομένων και των μαθητών, με τα συνδικάτα να αναφέρουν ότι συμμετείχαν 3,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, τη στιγμή που το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών κατεβάζει τον αριθμό των διαδηλωτών σε 1,1 εκατομμύριο.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί για το ενδεχόμενο γενίκευσης των βίαιων επεισοδίων, καθώς σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας, νεαροί συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.

Η γαλλική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει διαδήλωση νεαρών στο προάστιο της Ναντέρ, στο Παρίσι, ενώ στη διάρκεια επεισοδίων στο προάστιο Μαντ λα Ζολί, πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα. Στη Λυών, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν τράπεζες και λεηλάτησαν καταστήματα.

Επίσης, ο πρόεδρος Σαρκοζί ζήτησε αυτοσυγκράτηση και απηύθυνε έκκληση για αποκατάσταση της τάξης, ενώ ο πρωθυπουργός, Φιγιόν εκτίμησε ότι το κοινωνικό κίνημα κατά της μεταρρύθμισης φθίνει μεν αριθμητικά, αλλά ριζοσπαστικοποιείται.