Σε Πλήρη Εφαρμογή Πλέον η Πράσινη Υπέρ-Πολιτική της Κίνας

Ο πρόσφατος διαξιφισμός της Κίνας με την Ιαπωνία μπορεί να αποτελεί μια μακρινή διαμάχη για τα ευρωπαϊκά και ελληνικά δεδομένα, πλην όμως έχει εν δυνάμει σημαντικές προεκτάσεις για την παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις βουλές του Πεκίνου.
energia.gr
Παρ, 22 Οκτωβρίου 2010 - 08:26

Ο πρόσφατος διαξιφισμός της Κίνας με την Ιαπωνία μπορεί να αποτελεί μια μακρινή διαμάχη για τα ευρωπαϊκά και ελληνικά δεδομένα, πλην όμως έχει εν δυνάμει σημαντικές προεκτάσεις για την παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις βουλές του Πεκίνου.

Η Κίνα διέκοψε τον προηγούμενο μήνα προσωρινά τις εξαγωγές σπάνιων γαιών προς την Ιαπωνία, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διπλωματικές ευκαιρίες που τις παρέχει η μονοπωλιακή της θέση στην παραγωγή των συγκεκριμένων μετάλλων. Αυτές οι πρώτες ύλες αποτελούν βασικότατο στοιχείο στην παραγωγή ανεμογεννητριών και μπαταριών, οπότε μια ενδεχόμενη έλλειψή τους θα έχει άμεση επίδραση στην τιμή των προϊόντων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η Κίνα περιγράφεται ως η Σαουδική Αραβία των ΑΠΕ. Είναι σε θέση πλέον να ανοίγει και να κλείνει την στρόφιγγα των σπανίων γαιών, ρυθμίζοντας την αγορά και τις τιμές όπως θέλει εκείνη, με τις εγχώριες επιχειρήσεις να παραμένουν ανεπηρέαστες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Πεκίνο έχει εφαρμόσει αντίστοιχη πρακτική στον εμπορικό και νομισματικό πόλεμο που διεξάγει με τη Δύση. Η απάντηση της κυβέρνησης στις πιέσεις των ΗΠΑ για υποτίμηση του εθνικού νομίσματος ήταν ο περιορισμός των εξαγωγών σπανίων γαιών. Όπως συμβαίνει συχνά στην Κίνα, το εμπάργκο αυτό δεν έχει τη μορφή επίσημης κυβερνητικής απόφασης, αλλά τα τελωνεία της χώρας σκαρφίζονται διάφορα τεχνάσματα για να μειώσουν τις εξαγωγές.

Ο Σύνδεσμος των Γερμανών Βιομηχάνων εκτιμά ότι οι εξαγώγιμες ποσότητες έχουν ήδη μειωθεί κατά 40% και οι επιλογές για την ανάπτυξη της παραγωγής τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη δεν είναι ούτε εύκολες ούτε άμεσες.

Το Πεκίνο πάντως έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία όχι μόνο της πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της πράσινης πολιτικής γενικότερα. Για το λόγο αυτό δηλώνει αποφασισμένο να ηγηθεί των νέων τεχνολογιών και αποφάσισε να συνοδεύσει τις επενδύσεις στην παραγωγή με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης της ενεργειακής έντασης, το οποίο θα έχει σημαντικά οφέλη για την οικονομία της χώρας. Ήδη καταρτίστηκε το επόμενο πενταετές πλάνο το οποίο θέτει στόχους για την περίοδο 2011-2015. Ο απώτερος σκοπός είναι ο περιορισμός της ενεργειακής έντασης κατά 85% ως το 2050.

Τα κατά τόπους στελέχη του Κ.Κ., ιδίως τα νεότερα σε ηλικία, αναγνωρίζουν ότι το νέο οικονομικό μοντέλο δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως παράλληλη αναβάθμιση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών δεικτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί από τους αξιωματούχους αυτούς συνδέουν πλέον την κομματική τους ανέλιξη με την βελτίωση των ποσοστών αυτών, αντί για την αυστηρά οικονομική ανάπτυξη και το ΑΕΠ. Μιλάμε δηλαδή για πράγματα ανήκουστα για τα δεδομένα της Ελλάδας ή ακόμα και των ΗΠΑ.