Στην επιστράτευση των εργαζομένων στα γαλλικά διυλιστήρια προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Αρχές της χώρας, ενώ λίγη ώρα αργότερα δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν τα οδοφράγματα και τους συγκεντρωμένους έξω από το μεγάλο διυλιστήριο της πετρελαϊκής εταιρείας Total στο Γκρανπουί έξω από το Παρίσι. Οι εργάτες είχαν αποκλείσει αυτό και άλλα διυλιστήρια της Γαλλίας για δέκα συνεχόμενες ημέρες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από την ηλικία των 60 στα 62 έτη
Στην επιστράτευση των εργαζομένων στα γαλλικά διυλιστήρια προχώρησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Αρχές της χώρας, ενώ λίγη ώρα αργότερα δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας απομάκρυναν τα οδοφράγματα και τους συγκεντρωμένους έξω από το μεγάλο διυλιστήριο της πετρελαϊκής εταιρείας Total στο Γκρανπουί έξω από το Παρίσι.

Οι εργάτες είχαν αποκλείσει αυτό και άλλα διυλιστήρια της Γαλλίας για δέκα συνεχόμενες ημέρες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από την ηλικία των 60 στα 62 έτη. Χθες το πρωί, περίπου 20% των πρατηρίων καυσίμων της χώρας –από 40% τη Δευτέρα– συνέχιζαν να παραμένουν κλειστά, αν και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλό η κατάσταση αναμενόταν να ομαλοποιηθεί μέχρι χθες το βράδυ. Ο υπουργός κατήγγειλε χθες τα συνδικάτα για την «ομηρία» των Γάλλων πολιτών, που αδυνατούν να βρουν βενζίνη ενόψει των δεκαήμερων διακοπών των Αγίων Πάντων, που ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, η ψήφος της Γερουσίας για το αμφιλεγόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο αναμενόταν χθες το απόγευμα, με τους παρατηρητές να εκτιμούν πως το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από το σώμα, ιδίως μετά την επίσπευση της διαδικασίας που πέτυχε ο πρόεδρος Σαρκοζί επικαλούμενος ειδικό άρθρο του Συντάγματος. Η Γερουσία έχει συζητήσει το θέμα για περισσότερες από 128 ώρες – χρόνος-ρεκόρ για συζήτηση του σώματος τα τελευταία 30 χρόνια. Οι Σοσιαλιστές γερουσιαστές κατέθεσαν 1.237 τροπολογίες στο νομοσχέδιο, οι οποίες απορρίφθηκαν σχεδόν όλες από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μετά την ψήφιση του νόμου από τη Γερουσία, το τελικό κείμενο θα παραπεμφθεί για ψήφιση στην εθνοσυνέλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Η αστυνομική επιχείρηση στο Γκρανπουί χθες τα ξημερώματα χαρακτηρίστηκε «αστραπιαία» και «ιδιαίτερα επιτυχημένη» από τον υπουργό Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ, που απέρριψε τις διαμαρτυρίες του συνδικάτου CGT σχετικά με τον τραυματισμό τριών απεργών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στο μέτωπο των μαθητικών και φοιτητικών διαμαρτυριών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με συνοδεία πυροσβεστικών αντλιών είχαν παραταχθεί χθες σε κεντρικά σημεία της πόλης της Λυών, όπου εργάτες της καθαριότητας του δήμου συνέλεγαν τα συντρίμμια από τις ταραχές της προηγούμενης ημέρας. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού την Πέμπτη για να διαλύσει ομάδες νεαρών, που αναποδογύριζαν αυτοκίνητα και λεηλατούσαν καταστήματα σε κεντρικό πεζόδρομο της δεύτερης πόλης της Γαλλίας. Η κυβέρνηση εκτιμά πως το κύμα μαθητικών διαδηλώσεων θα κοπάσει αυτή την εβδομάδα, χάρη στην αργία των Αγίων Πάντων.

Σε χθεσινή του δημοσκόπηση, το περιοδικό Nouvel Observateur δείχνει ότι σημαντική πλειοψηφία των Γάλλων (69%) εγκρίνει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες κατά του συνταξιοδοτικού, έναντι 29% που διαφωνούν με αυτές. 59% των Γάλλων, όμως, διαφωνούν με τον αποκλεισμό διυλιστηρίων.