Η ουσία της εξωτερικής πολιτικής έχει να κάνει με την εμπέδωση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών μας. Και ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται χωρίς την ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των υδάτινων πόρων
Η ουσία της εξωτερικής πολιτικής έχει να κάνει με την εμπέδωση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών μας. Και ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται χωρίς την ανάπτυξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενεργειακή ασφάλεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια των υδάτινων πόρων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Γουίλιαμ Χέιγκ επικέντρωσε την ομιλία του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε πως τυχόν αποτυχία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών και της Βρετανίας καθώς «υποσκάπτεται η εμπιστοσύνη μεταξύ εθνών, οξύνεται ο ανταγωνισμός για τους διαθέσιμους πόρους και περιορίζεται ο πολιτικός χώρος για συνεργασίες».

Οπως υποστήριξαν στη Νέα Υόρκη τόσο ο ελληνας Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση απειλείται η ασφάλειά μας και αποδυναμώνονται οι οικονομίες μας. Οι πιο φτωχοί και οι πιο ευάλωτοι θα υποστούν τις συντριπτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η Βρετανία ανταποκρίνεται. Σύντομα ξεκινά τη λειτουργία της η Τράπεζα Πράσινης Ανάπτυξης, η οποία θα διευκολύνει τη ροή ιδιωτικών κεφαλαίων σε υποδομές χαμηλού άνθρακα και θα μας αποδεσμεύσει από την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα αλλάζουμε δραστικά το ηλεκτρικό μας δίκτυο και πιέζουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 30% έως το 2020. Και το κάνουμε όχι μόνο γιατί πιστεύουμε πως είναι σωστό, αλλά και επειδή πιστεύουμε πως είναι προς το συμφέρον μας, το δικό μας και των εταίρων μας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να καλύψει 20% των ενεργειακών αναγκών της μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για οικονομική ανάπτυξη, πρέπει όλοι να επενδύσουμε τώρα στην τεχνολογία που θα στηρίξει θέσεις εργασίας και τον τομέα στο μέλλον.

Η αξία της οικονομίας χαμηλού άνθρακα διεθνώς εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 3,2 τρισ. στερλίνες τον χρόνο. Το μερίδιο της Βρετανίας είναι 112 δισ. στερλίνες, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο Βρετανοί εργάζονται στο κλάδο χαμηλού άνθρακα. Και η Βρετανία είναι ήδη πρωτοπόρος στη θαλάσσια αιολική ενέργεια καθώς διαθέτει τις περισσότερες εγκαταστάσεις, ενώ ήδη κατασκευάζονται και σχεδιάζονται και νέες μονάδες, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Πιστεύω πως η δέσμευση τόσο της Βρετανίας όσο και της Ελλάδας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φέρει στενότερη συνεργασία, δεδομένης και της οικονομοτεχνικής εξειδίκευσης και εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα.

Η αντιμετώπιση όμως για να είναι αποτελεσματική δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη. Χρειάζεται να αναλάβουν και άλλοι δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε μια διεθνή συμφωνία για το κλίμα υπό τον ΟΗΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε και τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του χαμηλού άνθρακα. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε όλες τις χώρες, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες, να αναλάβουν δράση.

Η πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο περιγράφει ένα φιλόδοξο όραμα για περιφερειακή αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χαιρετίζουμε θερμά αυτή την πρωτοβουλία. Καθώς οι χώρες της περιοχής είναι από τις πλέον ευάλωτες λόγω αυξημένου κινδύνου ξηρασίας, μακρύτερης περιόδου πυρκαγιών και μείωσης της αγροτικής παραγωγής, έχει μεγάλη σημασία η στήριξή τους προς τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (UΝFCCC). Ωστόσο η μετάβαση σε οικονομία χαμηλού άνθρακα προϋποθέτει εξίσου πρακτικά βήματα ώστε να δημιουργηθούν οι δομές και το επιχειρηματικό κλίμα που θα ενθαρρύνει επενδύσεις. Το Επενδυτικό Φόρουμ για την Πράσινη Ανάπτυξη στη Μεσόγειο στις 23 Οκτωβρίου είναι μια σημαντική ευκαιρία να αναδειχθούν οι δυνατότητες της περιοχής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Θα είναι δύσκολο να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία σχετικά με τη δράση που πρέπει όλοι να αναλάβουμε. Δεν πρέπει όμως να μας πτοεί το μέγεθος της πρόκλησης. Δεν είναι αργά, αλλά πρέπει να λάβουμε δυναμικά μέτρα εγκαίρως. Ολοι μας έχουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όπως κάνει η Ελλάδα με την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο. Οπως είπε ο Γουίλιαμ Χέιγκ, «εάν πάρουμε πρωτοβουλίες, μπορούμε ακόμα να διαμορφώσουμε τον κόσμο μας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κόσμος θα καθορίσει τη μοίρα μας».

Ο δρ Ντέιβιντ Λάντσμαν είναι πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 23-24/10/2010)