Με έντονες αντιπαραθέσεις άρχισε χθες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών εξ αιτίας της προτάσεως της Γερμανίας και της Γαλλίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνος. Η Καγκελλάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επέμεινε στην άποψή της, αυξάνοντας την δυσαρέσκεια μεταξύ των υπολοίπων χωρών μελών, που εμφανίζονται διχασμένες

Με έντονες αντιπαραθέσεις άρχισε χθες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών εξ αιτίας της προτάσεως της Γερμανίας και της Γαλλίας για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβώνος.

Η Καγκελλάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επέμεινε στην άποψή της, αυξάνοντας την δυσαρέσκεια μεταξύ των υπολοίπων χωρών μελών, που εμφανίζονται διχασμένες. Η Μέρκελ επιζητεί την αναθεώρηση της Συνθήκης προς ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ -προωθώντας την διαδικασία ελεγχόμενης πτωχεύσεως και την δυνατότητα αφαιρέσεως του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που συστηματικά παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητος. Έτσι χθες επανέλαβε το αίτημά της, τονίζοντας ότι αποσκοπεί στο να δοθή στην ευρωζώνη ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας. Σχετικά με το θέμα της δημιουργίας ενός μονίμου Ταμείου στηρίξεως της ζώνης του ευρώ, δήλωσε:

 «Εμείς, στην Γερμανία, είμαστε της γνώμης πως χρειαζόμαστε για αυτό μια τροποποίηση των συνθηκών, με τρόπο ώστε να αντιδράσουμε στο μέλλον σε κρίσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ στο σύνολό του. Έχουμε ανάγκη έναν μηχανισμό ο οποίος να περιλαμβάνη επίσης εκείνους, τις τράπεζες και τα επενδυτικά ταμεία, που κερδίζουν χρήματα από τα αυξημένα επιτόκια των δανείων ορισμένων χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ώστε οι φορολογούμενοι να μην είναι οι μόνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη». Κατέληξε δε λέγοντας πώς πρέπει οι χώρες οι οποίες αφήνουν να χαλαρώσουν υπερβολικά τα ελλείμματα και το χρέος τους να στερούνται τα δικαιώματα ψήφου τους στην ΕΕ.

 

Λίγοι οι σύμμαχοι

 

Εκτός από τον Σαρκοζύ η Μέρκελ -που δήλωσε ότι χωρίς την Γερμανία και την Γαλλία δεν «κινείται» η ΕΕ- βρήκε σύμμαχο στο πρόσωπο της Φινλανδής πρωθυπουργού Μάρι Κιβινιέμι, η οποία δήλωσε: «Η ζώνη του ευρώ χρειάζεται έναν μόνιμο μηχανισμό ανταποκρίσεως στις κρίσεις που θα είναι αξιόπιστος για να διασφαλίζη την χρηματοπιστωτική σταθερότητα του συνόλου. Εάν το νέο σύστημα απαιτή μια αλλαγή της Συνθήκης, τότε αυτή η αλλαγή πρέπει να γίνη» και πώς «ο μηχανισμός αυτός πρέπει να ενισχύη την προτροπή για συμπαγείς δημοσιονομικές πολιτικές και για την υπεύθυνη χορήγηση δανείων από τους πιστωτές».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τούσκ είπε πώς οι αλλαγές στην Συνθήκη που προτείνουν οι Μέρκελ-Σαρκοζύ, «βολεύουν» την Πολωνία και «δεν θα τις εμποδίση», αλλά τάσσεται κατά των κυρώσεων που «του φαίνονται ασυνήθιστες και ελάχιστα ρεαλιστικές».

Όμως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέκλεισε την ιδέα της Μέρκελ περί αφαιρέσεως του δικαιώματος ψήφου στις χώρες με υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος, αν και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να εξετάση το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήση η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφαλείας. «Το βρίσκω απαράδεκτο η αλλαγή της Συνθήκης να εξυπηρετή στην ελάττωση των δικαιωμάτων ψήφου. Ειλικρινά, αυτό δεν θα ήταν ρεαλιστικό, δεν θα ήταν συμβατό με την ιδέα μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης και δεν θα γίνη ποτέ αποδεκτό ομόφωνα από τα κράτη μέλη», τόνισε. Σχετικά με το Ταμείο υποστηρίξεως εμφανίσθηκε διαλλακτικώτερος, λέγοντας: «Εάν η αλλαγή της Συνθήκης έχει στόχο να ανταποκριθούμε στο ζήτημα μιας απαντήσεως στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις, οφείλουμε να την συζητήσουμε».

 

Περιορισμένη η αλλαγή

 

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε συζητήσεις, αλλά «πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε μια πολύ περιορισμένη αλλαγή της Συνθήκης, που να μην χρειάζεται δημοψήφισμα» και πώς οι κυρώσεις «πρέπει να είναι οικονομικές και να μην αφορούν στα δικαιώματα ψήφου». Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σημείωσε ότι τάσσεται κατά της αλλαγής της Συνθήκης, ενώ ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη». Τέλος, ο Βρεταννός πρωθυπουργός Νταίηβιντ Κάμερον κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν τον «χαμηλότερο δυνατό» προϋπολογισμό για την ΕΕ το 2011, ώστε να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ένωσις διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά της.

 

 

(από την εφημερίδα "Εστία")