Την πορεία της σε σχέση με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παρουσίασε η Coca-Cola Τρία Έψιλον σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού, κυβερνητικού και ακαδημαϊκού χώρου από ολόκληρη την Ευρώπη, στην εκδήλωση Enterprise 2020 Marketplace, που διοργάνωσε η CSR Europe στις Βρυξέλλες

Την πορεία της σε σχέση με τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) παρουσίασε η Coca-Cola Τρία Έψιλον σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού, κυβερνητικού και ακαδημαϊκού χώρου από ολόκληρη την Ευρώπη, στην εκδήλωση Enterprise 2020 Marketplace, που διοργάνωσε η CSR Europe στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Coca-Cola Τρία Έψιλον ήταν η μοναδική εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών που επιλέχτηκε να συμμετάσχει στο ετήσιο συνέδριο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, που διοργανώνει το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο επιχειρήσεων, CSR Europe. Η επιλογή της εταιρείας αποδίδεται στο γεγονός ότι ξεπερνά ήδη τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη μείωση των βιομηχανικών εκπομπών, χάρη στις βιώσιμες στρατηγικές μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εφαρμόζει.

Διαδικασίες ελέγχου εκπομπών έχουν ενσωματωθεί σε κάθε τμήμα των εγκαταστάσεων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, στις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα 31% περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με το 2002. Κατά την εκδήλωση, έγινε λεπτομερής αναφορά στα σχέδια της εταιρείας να επιτύχει 25% περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 από τα εργοστάσια παράγωγής της, μέχρι το 2015.

Η προγραμματισμένη αυτή μείωση των εκπομπών CO2 θα επιτευχθεί μέσω της χρήσης της νέας τεχνολογίας τετραπαραγωγής στις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ). Πρωτοπόροι αυτής της τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας, που παράγει ηλεκτρισμό, ατμό, CO2 και παγωμένο νερό, για ασφαλή και αποδοτική χρήση, κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης, είναι αποκλειστικά η Coca-Cola Τρία Έψιλον και ο συνεργάτης της σε θέματα ενέργειας, η ContourGlobal.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την εμπειρία της εταιρείας μας σε σχέση με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ελπίζουμε να μπορέσουμε έτσι να ενθαρρύνουμε και άλλους οργανισμούς να κάνουν το ίδιο. Η μεγαλύτερη μείωση των άμεσων εκπομπών της εταιρίας προκύπτει από τις μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ) και την τεχνολογία τετραπαραγωγής, εντός των εγκαταστάσεων. Έχουμε δεσμευτεί για την κατασκευή 20 συστημάτων ΣΗΘ, με κόστος που ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ. Όταν τεθούν και τα 20 σε λειτουργία, οι εκπομπές CO2 από την παραγωγή θα μειωθούν περισσότερο από 250.000 τόνους, ετησίως. Πρόκειται για μείωση, που υπερβαίνει το 25%, σε σύγκριση με τις σημερινές εκπομπές και υπερκαλύπτει το στόχο, που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον κλάδο μας», δήλωσε η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον, Ulrike Gehmacher.

Ένα ακόμα πολύ μεγάλο πρόγραμμα της Coca-Cola Τρία Έψιλον για τη μείωση των εκπομπών CO2, που αναφέρθηκε στο συνέδριο, περιλαμβάνει συνεργασίες για την ανάπτυξη νέων ψυγείων εξοικονόμησης ενέργειας για τα προϊόντα της. Στα τελευταία μοντέλα ψυγείων της εταιρείας έχει καταργηθεί πλήρως η χρήση υδροφθορανθράκων (HFC), που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ χρησιμοποιούνται συσκευές έξυπνης διαχείρισης ενέργειας, που περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας, έως και κατά δύο τρίτα.

Εκτός από τα έργα, που αφορούν συσκευές ψύξης και παραγωγή ενέργειας, η Coca-Cola Τρία Έψιλον περιέγραψε και άλλες προσεγγίσεις που εφαρμόζει προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της επιχειρηματικής της λειτουργίας στην κλιματική αλλαγή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ηλιακών (φωτοβολαταϊκών) πάνελ στις οροφές των εργοστασίων εμφιάλωσης, τη βελτιστοποίηση των μεθόδων μεταφοράς των προϊόντων, την εκπαίδευση του προσωπικού σε τεχνικές οικολογικής οδήγησης, την αγορά ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων, την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια των στέλεχών της, την εισαγωγή τεχνολογίας και πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον (Green IT).