Το μέλλον του ενεργειακού τομέα στη Σερβία βασίζεται σε νέες επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας Πέταρ Σκούντριτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ. Με την υλοποίηση των επενδύσεων θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της απασχόλησης και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων, ανέφερε ο Σέρβος υπουργός, σημειώνοντας πως στρατηγικός στόχος της χώρας του στην πραγματική οικονομία «είναι η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, η μακροοικονομική σταθερότητα και η αύξηση των εξαγωγών»

Το μέλλον του ενεργειακού τομέα στη Σερβία βασίζεται σε νέες επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας της χώρας Πέταρ Σκούντριτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ.

Με την υλοποίηση των επενδύσεων θα επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης της απασχόλησης και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων, ανέφερε ο Σέρβος υπουργός, σημειώνοντας πως στρατηγικός στόχος της χώρας του στην πραγματική οικονομία «είναι η μακροπρόθεσμη δυναμική ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής, η μακροοικονομική σταθερότητα και η αύξηση των εξαγωγών».

Ενδιαφέρον από Ρωσία, Γερμανία και Κίνα

Τα «θέλγητρα» του ενεργειακού τομέα στη Σερβία δεν άφησαν αδιάφορη τη Ρωσία, με αποτέλεσμα Μόσχα και Βελιγράδι να καταλήξουν σε μια στρατηγικής -όπως τη χαρακτήρισαν αξιωματούχοι των δύο χωρών- συμφωνία συνεργασίας.

Ένα από τα σημεία της συμφωνίας είναι η αναδιοργάνωση της -ρωσικών- πλέον συμφερόντων σερβικής βιομηχανίας πετρελαίου Naftna Industrija Srbije (NIS), η οποία προχωρά χωρίς παρεκκλίσεις από το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream, ίσως, η ναυαρχίδα της σερβο-ρωσικής ενεργειακής συνεργασίας δημιουργεί, κατά οικονομικούς αναλυτές, μια νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, η μελέτη βιωσιμότητας, η οποία εκπονείται και αφορά το τμήμα του South Stream που θα διέρχεται από το σερβικό έδαφος, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως δήλωσαν ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, και ο διευθυντής της σερβικής εταιρίας Srbijagas, Ντούσαν Μπαγιάτοβιτς.

Η ίδια συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, στη σερβική πόλη Μπανάτσκι Ντβορ, στη Βορειοανατολική Σερβία.

Πρόσφατα, εξάλλου, οι δύο χώρες αποφάσισαν την επιτάχυνση των εργασιών εκσυγχρονισμού του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού της Σερβίας Djerdap 1 ( στα σερβο-ρουμανικά σύνορα). Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας αντισταθμιστικών οφελών, για την απαλοιφή του χρέους της

Ενδιαφέρον για τον τομέα της ενέργειας στη Σερβία επέδειξε και η Γερμανία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της κρατικής KfW, η οποία πρόκειται να υπογράψει σύμβαση με τη σερβική κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Elektroprivreda Srbije - EPS. Με τη σύμβαση, η KfW θα χορηγήσει στη σερβική εταιρεία πίστωση ύψους 70 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού HE Zvornik, στη Δυτική Σερβία.

Το συνολικό επενδεδυμένο κεφάλαιο της KfW στη Σερβία διαμορφώνεται στα 840 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 430 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στον τομέα της ενέργειας.

Η κινεζική «απόβαση» στη σερβική ενεργειακή αγορά πραγματοποιείται μέσω της κρατικής συμφωνίας που υπέγραψαν Σερβία και Κίνα τον Αύγουστο του 2009, στο Πεκίνο, για τη μονάδα στο σταθμό παραγωγής ενέργειας Κόστολατς.

Το έργο προβλέπει την επαναλειτουργία δύο τμημάτων της μονάδας 350MW και αύξηση της επιφάνειας εξορύξεων στο τοπικό ορυχείο Ντρμνο, σε 12 εκατ. τόνους άνθρακα ετησίως. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από την Τράπεζα Εισαγωγών - Εξαγωγών της Κίνας (85%) και το υπόλοιπο ποσοστό από τη σερβική κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ