Παρά την ενίσχυση της ανάπτυξης διεθνώς, ο κλάδος της ενέργειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις στο επόμενο έτος, τονίζει η Deloitte σε μελέτη που εκπόνησε σε συνεργασία με το Global Energy & Resources Group. Ανάμεσά τους ανήκουν η διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, ο ρόλος των αναδυόμενων οικονομιών, η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας, η σχέση της ενέργειας με τους υδάτινους πόρους και η πορεία της πυρηνικής ενέργειας.

Παρά την ενίσχυση της ανάπτυξης διεθνώς, ο κλάδος της ενέργειας είναι πιθανό να αντιμετωπίσει προκλήσεις στο επόμενο έτος, τονίζει η Deloitte σε μελέτη που εκπόνησε σε συνεργασία με το Global Energy & Resources Group. Ανάμεσά τους ανήκουν η διακύμανση των τιμών του πετρελαίου, ο ρόλος των αναδυόμενων οικονομιών, η διείσδυση της ηλιακής ενέργειας, η σχέση της ενέργειας με τους υδάτινους πόρους και η πορεία της πυρηνικής ενέργειας.

«Η ενέργεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε το στέλεχος του Global Energy & Resources Group Πίτερ Μπρόμελ. «Η πορεία του κλάδου ενέργειας και φυσικών πόρων τους επόμενους 12 μήνες δεν θα είναι εύκολη. Αλλά η αναφορά της Deloitte στοχεύει στο να προκαλέσει δημιουργική αντιπαράθεση πάνω στο θέμα, να ενημερώσει για τις πιθανές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο κλάδος και να βοηθήσει στον εντοπισμό ενδεχόμενων ευκαιριών και τρόπων δράσης», πρόσθεσε..

Ο Άκης Γεωργόπουλος, υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας της Deloitte Χατζηπαύλου Σοφιανός & Καμπάνης Α.Ε., θεωρεί ότι «κάτω από τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, τόσο η διεθνής όσο και η ελληνική αγορά, δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου ανάλογες με εκείνες των ετών 2008 και 2009. Συνεπώς, θα πρέπει να αναπτυχθούν τέτοιες δικλείδες ασφαλείας από όλους τους φορείς (διεθνείς και τοπικούς), που θα αποτρέψουν τέτοιου είδους αυξομειώσεις, οι οποίες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα επιζήμιες για πολλές εταιρίες, ειδικά σε μια εποχή που η αγορά ταλαιπωρείται από έλλειψη ρευστότητας».

Συμπλήρωσε ότι «όπως φαίνεται, τα μηνύματα για το 2011 σχετικά με τον κλάδο της Ενέργειας είναι δισυπόστατα. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το γενικότερο περιβάλλον δεν ευνοεί ιδιαίτερα θετικά σενάρια, το άνοιγμα των αναδυόμενων και ιδιαίτερα «διψασμένων»- για καύσιμα- αγορών της Ασίας, καθώς και το γεγονός ότι οι διοικήσεις των εταιριών του κλάδου έχουν συνειδητοποιήσει ότι η στροφή σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι επιβεβλημένη, δίνουν το έναυσμα για μια νότα αισιοδοξίας».

Ακολουθούν οι εκτιμήσεις της μελέτης για τους επιμέρους τομείς:

Αναδυόμενες Αγορές

Αυτή τη στιγμή, λαμβάνει χώρα το δεύτερο κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπου συμμετέχουν κρατικές εταιρίες από τη Ρωσία, τη Νότια Κορέα, τη Βραζιλία και τη Μαλαισία. Το τρίτο κύμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση, συμπεριλαμβάνει κρατικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις από την Ινδία και την Κοινοπολιτεία Αυτόνομων Κρατών.

Φαίνεται πολύ πιθανό ότι οι αυξανόμενες συνεργασίες της Κίνας με χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους θα δώσουν ώθηση στην κινεζική αλλά και την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα χρόνια. Αυτού του είδους οι συνεργασίες συμπαρασύρουν θετικά τον ενεργειακό κλάδο αλλά και τον τομέα των υποδομών.

Ηλιακή ενέργεια

Από το 2011 αναμένεται οι οικιακοί καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να υιοθετούν ηλιακές τεχνολογίες μαζικά. Η ταχύτητα της μετάβασης εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες, τις τιμές καθώς και την υποστήριξη από την πλευρά του κράτους.

«Πράσινες» θέσεις εργασίας

Οι κυβερνήσεις στοιχηματίζουν στην πράσινη οικονομία και στις αντίστοιχες επενδύσεις, προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση απασχόλησης. Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή τα προβλήματα έλλειψης ατόμων με τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να προχωρήσει η «πράσινη ανάπτυξη». Συνεπώς, από το 2011 οι κυβερνήσεις οφείλουν να προωθήσουν την εκπαίδευση και ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προκειμένου να γίνουν πραγματικότητα τα αναμενόμενα οφέλη από την πράσινη ανάπτυξη.

Η σύνδεση υδάτινων πόρων-ενέργειας

Το νερό χρησιμοποιείται τόσο στην εξόρυξη όσο και στην παραγωγή καυσίμων. Για αυτό το λόγο, η παγκόσμιας κλίμακας διαχείριση υδάτινων πόρων, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των καυσίμων θα καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη.

Έ ρευνα και Εξόρυξη

Οι εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επιδείξει υψηλά επίπεδα ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στις οικονομικές μεταβολές και στις απότομες εναλλαγές τιμών, ζήτησης και παραγωγής. Η πολυπλοκότητα που χαρακτηρίζει την αναζήτηση πετρελαίου οδηγεί σε συμπράξεις, συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων, διεθνών και κρατικών εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένα από τα πρόσφατα πολυάριθμα παραδείγματα είναι αυτό της συνεργασίας της HP και της Royal Dutch Shell PLC με στόχο την ανάπτυξη του τελευταίας-γενιάς ασύρματου συστήματος εκτίμησης υψηλής ευκρίνειας σεισμικών δεδομένων, που εντοπίζει και καταμετρά υπόγεια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τα πρόσφατα περιστατικά ατυχημάτων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια ενδέχεται να οδηγήσουν σε αυξημένο κρατικό έλεγχο σε όλους τους τύπους παραγωγής ενέργειας.

Η ραγδαία ανάπτυξη του μη-συμβατικού φυσικού αερίου αποτελεί ένα γεγονός που έχει αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και πιθανότατα θα συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η επίδρασή του αναμένεται πιο περιορισμένη από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί, λόγω της αύξησης του περιβαλλοντικού ακτιβισμού σε σχέση με τη διαδικασία υδραυλικού θρυμματισμού των βράχων.

Τομέας Διύλισης

Η περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, είχε ως αποτέλεσμα την κορύφωση των περιθωρίων κέρδους διύλισης το 2007. Η πτώση στη ζήτηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, οδήγησε το ποσοστό εκμετάλλευσης του δυναμικού των διυλιστηρίων στο 80% περίπου, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αντίστοιχου περιθωρίου κέρδους μόλις 2 χρόνια αργότερα. Το 2010, η εκ νέου αυξημένη ζήτηση οδήγησε σε παγκόσμια βελτίωση της ικανότητας διύλισης, με αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού εκμετάλλευσης του δυναμικού των διυλιστηρίων.

Η μεγαλύτερη μετάβαση των διυλιστηρίων προς την Ανατολή παρατηρείται ήδη, αλλά αυτό που φαίνεται δύσκολο να προβλεφθεί είναι πόσο γρήγορα οι Ασιάτες θα αυξήσουν την κατανάλωση και ποια θα είναι τα πιο περιζήτητα προϊόντα διυλιστηρίων. Πάντως, εφόσον η Ασία έχει χαρακτηριστεί ως «η αγορά του ενός δισεκατομμυρίου αυτοκινήτων», η βενζίνη και τα παράγωγά της θα συνεχίσουν να εμφανίζουν υψηλή ζήτηση, με συνέπεια να χρειάζονται διυλιστήρια που θα διασφαλίζουν την απαιτούμενη παραγωγή.

Πυρηνική ενέργεια

Τάση αναγέννησης της πυρηνικής ενέργειας παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Μέσης Ανατολής. Αιτίες της μετάβασης αποτελούν η αποφυγή εξάρτησης αποκλειστικά από μία πηγή παραγωγής ενέργειας και ο περιορισμός της χρήσης πετρελαίου, για λόγους εξοικονόμησης και περιορισμού των εκπομπών ρύπων.

Η λεκτρικά αυτοκίνητα

Θεωρείται πολύ πιθανό τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα να παραμείνουν δημοφιλή, αλλά τα υβριδικά ηλεκτρικά με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τα καθαρά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι εξίσου πιθανό να πολλαπλασιαστούν, βάσει ζήτησης.