Η διεθνής ανησυχία που προκάλεσε η αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων από την Ελλάδα προστίθεται στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η χώρα οδηγείται σε κρίσιμες δημοτικές εκλογές εν μέσω της αυξανόμενης δυσφορίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων

Η διεθνής ανησυχία που προκάλεσε η αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων από την Ελλάδα προστίθεται στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η χώρα οδηγείται σε κρίσιμες δημοτικές εκλογές εν μέσω της αυξανόμενης δυσφορίας για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων.

Ο πρωθυπουργός ανέβασε τον πήχυ χαρακτηρίζοντας τις εκλογές της Κυριακής «δημοψήφισμα» για το πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προειδοποίησε ότι θα προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές το Δεκέμβριο, αν δεν εκλεγούν οι υποψήφιοί του ΠΑΣΟΚ στις σημαντικότερες από τις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

«Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνική εφημερίδα. «Η χώρα κινδυνεύει αν υιοθετήσουμε την πολιτική της αντιπολίτευσης και ανακοπεί το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι η απόφαση για ανανέωση της λαϊκής εντολής θα ληφθεί αμέσως μόλις το ΠΑΣΟΚ αξιολογήσει τα αποτελέσματα της κάλπης της Κυριακής. Οι συζητήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, μόλις 13 μήνες αφού το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία, οδήγησε το spread των ελληνικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο, λίγο πριν την παρέμβαση της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας. «Το περιβάλλον στο εσωτερικό της χώρας επιδεινώνεται από την ενίσχυση της πολιτικής αβεβαιότητας και τις φήμες για σημαντικές παρεκκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2010», ανέφερε την Τετάρτη σε έκθεσή της η EFG Eurobank.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις προκαλούν νέα αβεβαιότητα για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος σταθερότητας», συμπληρώνεται χαρακτηριστικά.

Την Τετάρτη εκφράστηκαν φόβοι ότι η υπόθεση με τα παγιδευμένα δέματα, ορισμένα από τα οποία προορίζονταν για τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, έχει ως στόχο τη δημιουργία προεκλογικής έντασης, γεγονός που δημιουργεί νέα ανησυχία ότι εξτρεμιστικές οργανώσεις θα προκαλέσουν νέα βίαια επεισόδια, αντίστοιχα αυτών που σημειώθηκαν νωρίτερα φέτος λόγω των κυβερνητικών μέτρων. Το γενικό κλίμα είναι ήδη ζοφερό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει στο 23%, στα χαμηλότερα μέχρι σήμερα επίπεδα, καθώς η λιτότητα γίνεται όλο και πιο αισθητή.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο κ. Παπανδρέου παραμένει πιο δημοφιλής από τον αρχηγό της συντηρητικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αρνήθηκε να στηρίξει το Μνημόνιο της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε ορισμένα από τα μέτρα.

Αυτή η δημοτικότητα θα μπορούσε όμως να ανατραπεί αν η κυβέρνηση λάβει πρόσθετα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης.

Πάντως, οι διεθνείς υποστηρικτές της Ελλάδας, κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να στηρίξουν τον κ. Παπανδρέου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 για μετά τις εκλογές. Τα στοιχεία εκτιμάται ότι θα αναφέρουν ότι το έλλειμμα υπερέβη το 15%, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 13,6%, ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί από το 115% στο 127% του ΑΕΠ. Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επόμενη φάση αξιολόγησης μετά τις 14 Νοεμβρίου που θα ολοκληρωθεί και ο β' κύκλος των δημοτικών εκλογών.

Ανησυχίες
Οι πιθανότητες να πετύχει η Ελλάδα το στόχο της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 7,8% έχουν αρχίσει να εξανεμίζονται, παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου του υπουργείου Οικονομικών.

(από Financial Times/"ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 4/11/2010)