Μήνυμα Σταθερότητας από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Ως ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας και όχι σε εθνικές εκλογές και κυβερνητικές περιπέτειες μπορεί να μεταφρασθεί το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς οι εκλογές έδωσαν ψήφο σταθερότητας και συνέχειας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να μην ανακοπεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας
energia.gr
Δευ, 8 Νοεμβρίου 2010 - 11:36

Ως ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας και όχι σε εθνικές εκλογές και κυβερνητικές περιπέτειες μπορεί να μεταφρασθεί το αποτέλεσμα του Α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν χθες στις 13 περιφέρειες της χώρας. Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς οι εκλογές έδωσαν ψήφο σταθερότητας και συνέχειας στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων για να μην ανακοπεί η προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Όπως παρατηρούν πολιτικοί αναλυτές το κυβερνών κόμμα παρά τις αντιδημοφιλείς πολιτικές που ασκεί ως «αναγκαίο κακό» του Μνημονίου, παρά τις αναπόφευκτες απώλειες, παραμένει πολιτικά κυρίαρχο. Σύμφωνα με τους ανωτέρω αναλυτές το γεγονός αυτό έχει ξεχωριστή αξία-μεγαλύτερη ίσως και από εκείνη των τελευταίων εθνικών εκλογών- καθώς οι πολίτες γνωρίζουν πως την επόμενη ημέρα «λεφτά (δεν) υπάρχουν» και πως θα είναι εξίσου επώδυνη με όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον και έντονο προβληματισμό έχει και η αυξημένη αποχή που λογίζεται- σε ένα μέρος της τουλάχιστον- ως αποφυγή των ψηφοφόρων από τον πειρασμό της καταδίκης της κυβέρνησης για τις σκληρές πολιτικές που εφαρμόζει αλλά και ως έμπρακτη διαμαρτυρία για την έντονη πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών.

 

Οικονομικοί κύκλοι παρατηρούν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως οι πολίτες με αίσθημα ευθύνης και εν γνώσει των συνεπειών που υφίστανται, στρατεύονται στην επιχείρηση διάσωσης και ανασυγκρότησης της χώρας. Εμπιστεύονται τη διαχείριση αυτής της προσπάθειας στην κυβέρνηση (και) επειδή δεν βλέπουν αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

 

«Για άλλη μια φορά οι πολίτες επιδεικνύουν σωφροσύνη και ωριμότητα μεγαλύτερη από εκείνη του πολιτικού συστήματος» τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές. Η διαπίστωση αυτή ωστόσο καθιστά ασύγκριτα μεγαλύτερη μεγαλύτερη την ευθύνη της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

 

Με τον κίνδυνο για μία νέα εκλογική αναμέτρηση σε εθνικό επίπεδο να έχει πλέον απομακρυνθεί παράγοντες του ενεργειακού τομέα και της βιομηχανίας τονίζουν ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος τόσο μέσω της χάραξης μακροχρόνιων στρατηγικών όσο και με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα επιτρέψει την τραπεζική χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων έργων. «Ο τομέας της ενέργειας και η διασύνδεση του με την οικοδομή μπορεί να συνεισφέρει σ’ ένα μεγάλο ποσοστό στην αλλαγή πορείας και στην στροφή σε μία αναπτυξιακή τροχιά», παρατηρούν στελέχη του ενεργειακού τομέα για να συμπληρώσουν ότι «οι επόμενοι 6 με 8 μήνες είναι εξαιρετικά κρίσιμοι γιατί τώρα η κυβέρνηση, απαλλαγμένη από πολιτικές πιέσεις, θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση του νομοθετικού έργου που έχει ήδη προωθήσει».