Οι υπεύθυνοι κατασκευής της εξέδρας άντλησης πετρελαίου, από την οποία προκλήθηκε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δεν έδωσαν ποτέ προτεραιότητα στο κέρδος, υποβαθμίζοντας την ασφάλεια, σύμφωνα με ανεξάρτητη επιτροπή

Οι υπεύθυνοι κατασκευής της εξέδρας άντλησης πετρελαίου, από την οποία προκλήθηκε η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, δεν έδωσαν ποτέ προτεραιότητα στο κέρδος, υποβαθμίζοντας την ασφάλεια, σύμφωνα με ανεξάρτητη επιτροπή.

«Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε δει έναν άνθρωπο συνειδητά να λαμβάνει μία απόφαση με κίνητρο τα δολάρια αντί για την ασφάλεια», δήλωσε ο Φρεντ Μπάρτλιτ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής που είναι αρμόδια για τον προσδιορισμό των αιτίων της καταστροφής, η οποία θα παρουσιάσει τις εργασίες της κατά την διάρκεια ακρόασης μέχρι την Τρίτη.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά ερευνητές, δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λίγες εβδομάδες μετά από την έκρηξη στην εξέδρα της Deepwater Horizon της ΒΡ.

Τον περασμένο μήνα, η επιτροπή ανέφερε ότι η BP και η εταιρεία πετρελαϊκών υπηρεσιών Halliburton γνώριζαν, πριν από την έκρηξη, πως το μίγμα του τσιμέντου μέσα στο πηγάδι το οποίο θα απέτρεπε την διαρροή του πετρελαίου ήταν ελαττωματικό. Σύμφωνα με την επιτροπή, η Halliburton συνέχισε την έγχυση τσιμέντου.