Τουρκμενιστάν: Πιθανή Συμφωνία για Φυσικό Αέριο προς την ΕΕ Παρακάμπτοντας την Ρωσία

Τουρκμενιστάν: Πιθανή Συμφωνία για Φυσικό Αέριο προς την ΕΕ Παρακάμπτοντας την Ρωσία
energia.gr
Τετ, 10 Νοεμβρίου 2010 - 10:44
Δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, εκ των οποίων ο ένας σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ιταλική ΕΝΙ, με τη συμμετοχή ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του μήνα με το Τουρκμενιστάν για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν η συμφωνία ευοδωθεί, θα πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά, έστω και μερικώς, από τη Ρωσία

Δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας, εκ των οποίων ο ένας σύμφωνα με πληροφορίες είναι η ιταλική ΕΝΙ, με τη συμμετοχή ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα προσπαθήσουν να συνάψουν συμφωνία ως το τέλος του μήνα με το Τουρκμενιστάν για την προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες. Αν η συμφωνία ευοδωθεί, θα πρόκειται για ιστορικής σημασίας γεγονός, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά, έστω και μερικώς, από τη Ρωσία.

 

Η συμφωνία θα έχει και ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες στην Κεντρική Ασία., καθώς για πρώτη φορά το Τουρκμενιστάν θα «γυρίσει την πλάτη» στη σύμμαχό του Ρωσία και στα σχέδιά της για κατασκευή δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, προτιμώντας τις χώρες της Δύσης.

 

Σε περίπτωση συμφωνίας, το τουρκμενικό αέριο θα διοχετευθεί προς τις ευρωπαϊκές αγορές έως το 2014.

 

Την πληροφορία για πιθανή συμφωνία άφησε να διαρρεύσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο επίτιμος πρόξενος του Τουρκμενιστάν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Κοέν Μίνε.

 

«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά μας, θα πρέπει έως τα τέλη Νοεμβρίου να υπάρξει μία συμφωνία επί της αρχής» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg και πρόσθεσε πως «οι απαραίτητες μελέτες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αυτού ολοκληρώθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ αμέσως μετά καταλήξαμε στα συμπεράσματά μας και όσον αφορά τις λεπτομέρειες που αφορούν το εμπορικό κομμάτι».