Η Βουλγαρία Απορρίπτει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Η Βουλγαρία Απορρίπτει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη
energia.gr
Τετ, 10 Νοεμβρίου 2010 - 11:55
Ανεπαρκή χαρακτήρισε την περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει εκ νέου επεξεργασία της. Η απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την βουλγαρική πλευρά αναμένεται όχι μόνο να επιτείνει την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, αλλά και απομακρύνει την ίδια την προοπτική πραγματοποίησής του

Ανεπαρκή χαρακτήρισε την περιβαλλοντική μελέτη για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνει εκ νέου επεξεργασία της. Η απόρριψη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την βουλγαρική πλευρά αναμένεται όχι μόνο να επιτείνει την καθυστέρηση υλοποίησης του έργου, αλλά και απομακρύνει την ίδια την προοπτική πραγματοποίησής του.

«Η μελέτη παρουσιάζει πολλές ασάφειες και παραλείψεις», αναφέρει το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του, επιστρέφοντας το κείμενο για νέα επεξεργασία στην κοινοπραξία του έργου, Trans Balkan Pipeline BV, η οποία θα έχει για το σκοπό αυτό δύο μήνες στην διάθεσή της. 

Την εξέλιξη είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της Bουλγαρίας Mπόικο Mπορίσοφ τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η μελέτη δεν μπορεί να είναι θετική.

Στις κεντρικές αδυναμίες της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων συγκαταλέγεται το γεγονός ότι οι δύο επιλογές εκφόρτωσης του πετρελαίου στον αγωγό δεν έχουν εξετασθεί ισότιμα, καθώς επεδείχθη ρητά προτίμηση στην επιλογή του «buoy» σε σχέση με εκείνη του «jetty/pier».

H μελέτη δεν περιέχει λεπτομέρειες για το πώς μία ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα θα μπορούσε να επηρεάσει την αλιεία και τον τουρισμό και τα μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση μίας πετρελαιοκηλίδας δεν διασφαλίζουν ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον και τον κόλπο του Mπουργκάς, ανέφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος της Bουλγαρίας, θέλοντας να αιτιολογήσει την αρνητική γνωμοδότηση για το έργο.