Αντίθετες στο Κοινοτικό Δίκαιο οι «Χρυσές Μετοχές» του Πορτογαλικού Δημοσίου στην Energias de Portugal

Αντίθετες στο Κοινοτικό Δίκαιο οι «Χρυσές Μετοχές» του Πορτογαλικού Δημοσίου στην Energias de Portugal
energia.gr
Παρ, 12 Νοεμβρίου 2010 - 11:45
Παράνομες κήρυξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με χθεσινή απόφασή του τις «χρυσές μετοχές» της κυβέρνησης της Πορτογαλίας στην εταιρία Energias de Portugal, τη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού της χώρας, όπως αναφέρουν οι Financial Times

Παράνομες κήρυξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με χθεσινή απόφασή του τις «χρυσές μετοχές» της κυβέρνησης της Πορτογαλίας στην εταιρία Energias de Portugal, τη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρισμού της χώρας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παραπέμψει την Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θεωρώντας ότι οι «χρυσές μετοχές», οι οποίες δίνουν στην πορτογαλική κυβέρνηση ειδικά δικαιώματα σε σχέση με τους άλλους μετόχους, περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και είναι ασύμβατες με το κοινοτικό δίκαιο.

 

Το καθεστώς των «χρυσών μετοχών» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ιδιωτικοποίησης της EDP, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ενεργειακού τομέα της Πορτογαλίας στις δεκαετίες του 1990 και του 2000.

 

Με τις μετοχές αυτές, η πορτογαλική Κυβέρνηση - που κατέχει το 25,7% των μετοχών της EDP - απολαύει δικαίωμα βέτο σε μια σειρά από θέματα που αφορούν την εταιρία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της Πορτογαλίας ότι η διακράτηση των μετοχών αυτών είναι αναγκαία για λόγους εθνικού συμφέροντος, όπως η διασφάλιση της παροχής ενέργειας σε περιόδους κρίσης ή πολέμου.