Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη των αγορών πετρελαίου τον μήνα Οκτώβριο, λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ζήτησης, μικρότερων αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ και του φθηνότερου δολαρίου. Αυτά τονίζει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και αφορά την κατάσταση των διεθνών αγορών πετρελαίου για τον Νοέμβριο του 2010

Ισχυρή ήταν η ανάκαμψη των αγορών πετρελαίου τον μήνα Οκτώβριο, λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ζήτησης, μικρότερων αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ και του φθηνότερου δολαρίου. Αυτά τονίζει η μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και αφορά την κατάσταση των διεθνών αγορών πετρελαίου για τον Νοέμβριο του 2010. Τα futures του αργού τον περασμένο μήνα σημείωσαν μεγάλη άνοδο σε σχέση με τα επίπεδα των 75,78 δολ. το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του έτους και ανήλθαν στα επίπεδα των 82 με 83,5 δολ. το βαρέλι. Στις αρχές Νοεμβρίου, μάλιστα, οι τιμές άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα διετίας, φτάνοντας περίπου στα 89 δολ. το βαρέλι.

Η νέα έκθεση του ΙΕΑ αναθεωρεί, επίσης ανοδικά την πρόβλεψη για την ζήτηση πετρελαίου για το τρέχον έτος κατά 0,2 δις βαρέλια την ημέρα. Η νέα πρόβλεψη του Οργανισμού κάνει λόγο για 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα λόγω της υψηλότερης του αναμενομένου ζήτησης στις χώρες του ΟΟΣΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2010, καθώς και τα ελαφρώς ενισχυμένα αντίστοιχα στοιχεία για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η έκθεση προβλέπει ότι, αν δεν επαναληφθούν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν την μεγάλη αύξηση της ζήτησης το προηγούμενο τρίμηνο του 2010, η ζήτηση του 2011 θα αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε επίπεδο έτους, με την ημερήσια ζήτηση να φτάνει στα 88,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το 2010 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 87,3 εκατ. βαρέλια.

Όσον αφορά τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, αυτά σημείωσαν ραγδαία πτώση κατά 42,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τις 2750 εκατ. βαρέλια, ποσότητα που ισοδυναμεί με 59,9 ημέρες, λόγω της μεγάλης απόσυρσης αποθεμάτων αργού στην Ευρώπη. Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν μία μετριοπαθή αύξηση στα χερσαία αποθέματα Οκτωβρίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, με τα κυμαινόμενα όμως αποθέματα να παρουσιάζουν πτώση.

Η παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά τον μήνα Οκτώβριο σημείωσε αύξηση κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 87,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση οφείλεται εν πολλοίς στην αυξημένη παραγωγή των χωρών εκτός OPEC.

Οι εποχιακές εργασίες συντήρησης σε Κασπία και Νορβηγία έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αποφεύχθηκε η διακοπή εργασιών λόγω της περιόδου των καταιγίδων στα κοιτάσματα των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού.

Οι εκτιμήσεις για την παραγωγή πετρελαίου για τις χώρες εκτός OPEC για το τρέχον έτος παραμένουν στα 52,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά η πρόβλεψη για το 2011 αυξήθηκε κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 53,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε Βόρεια Αμερική και Κίνα.

Όσον αφορά την παραγωγή στις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ, η νέα έκθεση του IEA την υπολογίζει στα 29,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη οριακά κατά

40 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για την μεταβολή αργού και την τήρηση αποθεμάτων για το 2010 αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας πλέον τα 29,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιτίας της αύξησης στην ζήτηση, ενώ το 2011 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για 29,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι προμήθειες NGL του OPEC αναμένεται να αυξηθούν από 5,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρέχον έτος σε 5,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2011.

Τέλος, η Έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι η παγκόσμια διυλιστική παραγωγή το τελευταίο τρίμηνο του 2010 κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 75,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τον Οκτώβριο, οπότε και βρισκόμασταν εν μέσω της περιόδου συντήρησης, αλλά των απεργιακών κινητοποιήσεων στην Γαλλία, οι ροές διύλισης στον ΟΟΣΑ άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 1993, ενώ σημείωσαν μείωση κατά 2,4 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι παγκόσμιες ροές διύλισης για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 προβλέπονται να φτάσουν τα 73,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με ανάκαμψη της παραγωγής στις χώρες του ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο και μεγαλύτερη παραγωγή στην Κίνα.