Συμβόλαια για την εκμετάλλευση των ιρακινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου Mansouriya και Siba υπέγραψαν χθες στη Βαγδάτη οι εταιρείες Kuwait Energy, Turkiye Petrolleri και Korea Gas, οι οποίες εξασφάλισαν τον περασμένο μήνα τα δικαιώματα ανάπτυξης των εν λόγω κοιτσμάτων. Το Ιράκ καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ αλ-Λουαΐμπι
 

Συμβόλαια για την εκμετάλλευση των ιρακινών κοιτασμάτων φυσικού αερίου Mansouriya και Siba υπέγραψαν χθες στη Βαγδάτη οι εταιρείες Kuwait Energy, Turkiye Petrolleri και Korea Gas, οι οποίες εξασφάλισαν τον περασμένο μήνα τα δικαιώματα ανάπτυξης των εν λόγω κοιτσμάτων.

Το Ιράκ καθυστέρησε την υπογραφή της συμφωνίας για το τρίτο κοίτασμα φυσικού αερίου Akkas, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υφυπουργό Πετρελαίου Αμπντούλ Καρίμ αλ-Λουαΐμπι. Η υπουγραφή του συμβολαίου για την ανάπτυξη του κοιτάσματος αυτού αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας.

Οι ανωτέρω εταιρείες θα συνεργαστούν με την κρατική North Oil του Ιράκ σε ξεχωριστά εγχειρήματα για να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα. Σημειώνεται ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν την Κυριακή θα πρέπει να λάβουν την τελική έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ.

Τα συμβόλαια, τα οποία απονεμήθηκαν τον περασμένο μήνα, κατά την πρώτη παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα το 2003, φέρνουν το Ιράκ πιο κοντά στον στόχο του για ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

Είχαν προηγηθεί, την περασμένη χρονιά, δύο γύροι παραχωρήσεων δικαιωμάτων για την ανάπτυξη των μεγαλύτερων κοιτασμάτων πετρελαίου της χώρας.