Δ. Μακρυβέλιος: «Να Τελειώνουμε Μια για Πάντα με το Λαθρεμπόριο Καυσίμων»

Δ. Μακρυβέλιος: «Να Τελειώνουμε Μια για Πάντα με το Λαθρεμπόριο Καυσίμων»
Συνέντευξη στον Α.Γ. Χριστοδουλάκη
Δευ, 15 Νοεμβρίου 2010 - 09:07
Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Γίνεται έντονη συζήτηση για τον χρόνο κατά τον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης. Μέγα πρόβλημα, φυσικά, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, όμως, έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα, αφού αρκετοί δεν έχουν ακόμη εισπράξει την επιστροφή φόρου από το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ. Δ. Μακρυβέλιος εξηγεί το πρόβλημα και αναλύει τις παραμέτρους του, ενώ ομιλεί και για το λαθρεμπόριο καυσίμων
Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο το πετρέλαιο θέρμανσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Γίνεται έντονη συζήτηση για τον χρόνο κατά τον οποίο θα εξισωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης. Μέγα πρόβλημα, φυσικά, το λαθρεμπόριο καυσίμων. Οι διακινητές πετρελαίου θέρμανσης, όμως, έχουν και αυτοί τα δικά τους προβλήματα, αφού αρκετοί δεν έχουν ακόμη εισπράξει την επιστροφή φόρου από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών κ . Δ. Μακρυβέλιος εξηγεί το πρόβλημα και αναλύει τις παραμέτρους του, ενώ ομιλεί και για το λαθρεμπόριο καυσίμων.

- Υπάρχει τρόπος να λυθεί το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς να πληρώσει ο πολίτης τη διαφορά;

«Είναι πλέον καιρός να εγκατασταθούν τα ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών-εκροών σε όλα τα στάδια διακίνησης των καυσίμων, ώστε να κλείσει διά παντός η πόρτα της παράνομης διακίνησης γενικότερα και όχι μόνον του πετρελαίου θέρμανσης. Ετσι θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου, χωρίς να πληγούν οι καταναλωτές αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις».

- Το σύστημα ελέγχου καυσίμων «Ηφαιστος» απέδωσε;

«Οι εξελίξεις δυστυχώς δικαιώνουν όσους εξ ημών είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις τον Φεβρουάριο του 2008, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο “Ηφαιστος”, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που έκρυβε για τον κλάδο, αφού δεν διασφαλιζόταν η έγκαιρη και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή του ΕΦΚ. Οι πρατηριούχοι, με τη συμμετοχή τους στον “Ηφαιστο”, κλήθηκαν ουσιαστικά να διευκολύνουν το κράτος στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής με τη διατήρηση χαμηλού φορολογικού συντελεστή στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το σύστημα “Ηφαιστος” εφαρμόστηκε για να περιορίσει, υποτίθεται, το λαθρεμπόριο και παράλληλα για να πηγαίνει η “επιδότηση” που δίνει το Δημόσιο κρατώντας σε χαμηλά επίπεδα τον φόρο θέρμανσης σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη. Δυστυχώς, το σύστημα απέτυχε παταγωδώς. Το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν έχει περιοριστεί, οι πληγές του αγροτικού και του ναυτιλιακού πετρελαίου παραμένουν ανοιχτές και η χαμηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι η ίδια, είτε διατίθεται σε καταναλωτές για να... ζεστάνουν την πισίνα τους είτε σε χαμηλοεισοδηματίες για τη θέρμανση του σπιτιού τους».

- Γιατί σας καθυστερούν την επιστροφή φόρου;

«Ολοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η αιτία για τις καθυστερήσεις των επιστροφών του ΕΦΚ δεν είναι η δήθεν έλλειψη φορολογικής ενημερότητας των δικαιούχων συναδέλφων, αλλά μια άλλη, πιο σημαντική: η έλλειψη χρημάτων. Τα δημόσια ταμεία είναι άδεια και το υπουργείο Οικονομικών επινοεί διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να κρατά τα χρήματά μας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς είναι να κινδυνεύουν δεκάδες και εκατοντάδες πρατηριούχοι με λουκέτο στα πρατήριά τους, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 13/11/2010)

Διαβάστε ακόμα