Πολλά τα Μετεκλογικά Ερωτήματα για την Ενέργεια

Οι κάλπες έκλεισαν. Τα αποτελέσματα μπορεί να προκάλεσαν χαμόγελα ανακούφισης στην κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα ξεκίνησαν από χθες το πρωί. Για να μην πούμε από την Κυριακή το βράδυ, όταν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έδειξε τα δόντια του στις κυοφορούμενες και αναπόφευκτες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.
energia.gr
Τρι, 16 Νοεμβρίου 2010 - 08:10

Οι κάλπες έκλεισαν. Τα αποτελέσματα μπορεί να προκάλεσαν χαμόγελα ανακούφισης στην κυβέρνηση, αλλά τα δύσκολα ξεκίνησαν από χθες το πρωί. Για να μην πούμε από την Κυριακή το βράδυ, όταν το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έδειξε τα δόντια του στις κυοφορούμενες και αναπόφευκτες αλλαγές στον ενεργειακό τομέα.

Η επιστολή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών. «Κάτω τα χέρια από τη ΔΕΗ, αλλιώς θα χυθεί αίμα». Όμως, πλέον τα περιθώρια δεν αφήνουν πολλές δυνατότητες. Η σημερινή συνάντηση της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη με τους κοινοτικούς ελεγκτές είναι καθοριστική για τις περιβόητες ισοδύναμες λύσεις που οφείλει να λάβει η χώρα μας, προκειμένου να ανοίξει πραγματικά πλέον η αγορά. Θα αναγκασθεί να προχωρήσει σε αποφάσεις ενοικίασης μονάδων της Επιχείρησης ή θα επιλέξει ανταλλαγή ισχύος; Και να ήταν μόνον αυτά. Τι θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ; Θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τη Βεύη; Θα ακολουθήσει διαγωνισμός για την εκχώρηση και άλλων λιγνιτικών κοιτασμάτων; Ποιο μοντέλο θα ακολουθήσει η χώρα μας για την υιοθέτηση του τρίτου ενεργειακού πακέτου; Πότε θα ανακοινωθεί το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ; Τι θα γίνει με τα τιμολόγια του ηλεκτρισμού;

Καυτά τα θέματα που καλείται πλέον να διαχειρισθεί η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η οποία δεσμεύθηκε ότι ως τα τέλη του έτους θα έχει ετοιμάσει συνολική πρόταση που θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις τόσο της Κομισιόν, όσο και της τρόϊκας.

Ο πολιτικός χρόνος που μας δόθηκε από τους επιτηρητές και τους δανειστές μας τελείωσε την Κυριακή το βράδυ. Έχει δημιουργηθεί ήδη στο εξωτερικό η εντύπωση ότι η κυβέρνηση, ενισχυμένη από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, μπορεί πλέον ανενόχλητη να προχωρήσει στις κρίσιμες αλλαγές σε όλους τους τομείς, οι οποίες μέχρι σήμερα αναβάλλονταν ελέω κάλπης. Μπορεί όμως; Θα «σπάσει αυγά», ή θα συρθεί σε εκπτώσεις, συναλλαγές, διαπραγματεύσεις και ατέρμονες συζητήσεις, γιατί πρώτα από όλους και όλα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της κομματικής ορθότητας;

Δύσκολη παρτίδα σκάκι έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και το αρμόδιο ΥΠΕΚΑ. Να συμβιβάσει και να κατευνάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις που δεν θεωρούνται καθόλου αμελητέες, να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις και να συνθέσει συμφέροντα και σκοπιμότητες που έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες, χωρίζοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, στα δύο την ενεργειακή αγορά.

Η πιο κρίσιμη περίοδος, συνεπώς, για τη βιωσιμότητα της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει από την Κυριακή το βράδυ. Οι πολίτες έδωσαν ηχηρό το μήνυμα τους. Και μέσω της αποχής. Τι γίνεται από δω και πέρα; Μια πρώτη γεύση θα πάρουμε από τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Μπιρμπίλη-κοινοτικών ελεγκτών, υπό τη σκιά των σκληρών συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που έχουν ήδη τα όπλα τους παρά πόδα. Θα διαπιστώσουμε, με άλλα λόγια, πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με καθεστηκυίες αντιλήψεις και πρακτικές, αψηφώντας, ακόμη και το ίδιο το κόμμα από το οποίο προέρχεται. Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες.