Σε Κρίσιμη Συγκυρία για το Ελληνικό Ενεργειακό Τοπίο Πραγματοποιείται η 4η Εβδομάδα Ενέργειας του ΙΕΝΕ

Σε μια εξαιρετική συγκυρία για τον ενεργειακό κλάδο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το καθιερωμένο, ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, έστω και στο παραπέντε, προκειμένου να συμφωνηθούν βιώσιμες λύσεις για την αγορά, μακριά από χειραγωγήσεις, στρεβλώσεις, ατέλειες και παρωχημένες τακτικές. Λύσεις που θα φέρουν πιο κοντά την εγχώρια αγορά σε συνθήκες διεθνούς πρακτικής, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, που θα εξαλείψουν φαινόμενα μονομερούς προστασίας, που θα επιτρέψουν εν τέλει στην αγορά αυτή να γίνει ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας
energia.gr
Παρ, 19 Νοεμβρίου 2010 - 09:16

Σε μια εξαιρετική συγκυρία για τον ενεργειακό κλάδο ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το καθιερωμένο, ετήσιο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος, έστω και στο παραπέντε, προκειμένου να συμφωνηθούν βιώσιμες λύσεις για την αγορά, μακριά από χειραγωγήσεις, στρεβλώσεις, ατέλειες και παρωχημένες τακτικές. Λύσεις που θα φέρουν πιο κοντά την εγχώρια αγορά σε συνθήκες διεθνούς πρακτικής, που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, εγχώριων και ξένων, που θα εξαλείψουν φαινόμενα μονομερούς προστασίας, που θα επιτρέψουν εν τέλει στην αγορά αυτή να γίνει ένα δυναμικό όχημα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Πέρσι, οι συμμετέχοντες επισήμαναν εκκωφαντικά τα προβλήματα, προειδοποίησαν για τις συνέπειες των καθυστερήσεων και διέγραψαν μια πορεία που επιβεβαιώθηκε περίτρανα στη συνέχεια.

Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ακόμη και αν οι σκληροί συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απειλούν με απεργίες και κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση οφείλει να κλείσει τα μάτια, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνον με τον πέλεκυ των κυρώσεων από την Κομισιόν, αλλά με την επιβίωση της ίδιας της χώρας. Οι επιτηρητές μας ήρθαν άκαμπτοι αυτή τη φορά. Ή κάνετε τις αλλαγές που ζητήσαμε ή τρίτη δόση γιοκ.

Υπό αυτήν την έννοια αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η ομιλία της υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, που θα ανοίξει τις εργασίες του συνεδρίου, τη Δευτέρα το πρωί. Δεν θα είναι υπερβολικό αν ειπωθεί ότι οι συμμετέχοντες στις εργασίες του συνεδρίου θα κρέμονται από τα χείλη της, για να διαγνώσουν προς τα πού θα κινηθεί το ενεργειακό καράβι. Θα έχει ολοκληρωθεί άλλωστε ο κύκλος των επαφών με τους κοινοτικούς ελεγκτές, οπότε κάθε λέξη της υπουργού θα αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Όλα τα θέματα του φετινού συνεδρίου είναι καυτά. Από τη χονδρεμπορική αγορά, την αγορά φυσικού αερίου, τις επενδύσεις ΑΠΕ, ως τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Συνεπώς, οι παρεμβάσεις και οι ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών αναμένεται να είναι ουσιαστικές και να κομίζουν σοβαρές προτάσεις. Από τους θεσμικούς φορείς, θα είναι παρόντες και θα μιλήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος, από τους ανεξάρτητους παραγωγούς, ο Γιάννης Κωστόπουλος της ΕΛ.ΠΕ. και ο Γιώργος Περιστέρης του ομίλου της ΓΕΚ Τέρνα. Ο τελευταίος μάλιστα θα είναι και ο ομιλητής στο επίσημο γεύμα της Τρίτης, με μια παρέμβαση που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς οι επενδύσεις ΑΠΕ παραμένουν το μέγα ζητούμενο.

Για τη χονδρεμπορική αγορά θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους εκπρόσωποι των ιδιωτών παραγωγών και των προμηθευτών, καθώς και των εμπόρων, μαζί με τους θεσμικούς φορείς, όπως, ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΡΑΕ. Κι εδώ έχουν να ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα, καθώς οι πρόσφατες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά δεν θεωρούνται επαρκείς από κανέναν.

Ποιες ενεργειακές υποδομές και πώς θα χρηματοδοτηθούν θα αναλυθούν από εκπροσώπους μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ για τα δίκτυα και τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, ένα θέμα που ταλανίζει ακόμη, καθώς υπάρχουν αρκετά ζητήματα προς επίλυση, θα συζητήσουν εκπρόσωποι όλης της αγοράς.

Η ενίσχυση του ανοίγματος της αγοράς φυσικού αερίου σε μια δύσκολη συγκυρία για τους ιδιώτες παραγωγούς θα απασχολήσει ειδικά τους ομιλητές-εκπροσώπους της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΡΑΕ, αλλά και τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων εταιριών.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να εκλείψει η περιφερειακή διάσταση ης ενεργειακής αγοράς και στη συνεδρία αυτή αναμένεται να γίνουν σοβαρές ανακοινώσεις για πρώτη φορά.

Το συνέδριο του ΙΕΝΕ θα πλαισιωθεί από την επιχειρηματική συνάντηση Business to Business, όπου θα δοθεί έμφαση στις παρουσιάσεις προϊόντων, υπηρεσιών και projects υπό μορφή ομιλιών, ενώ θα γίνουν και κατ’ ιδίαν συναντήσεις ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών.

Ο μεγάλος απών από την ετήσια συνάντηση του ΙΕΝΕ θα είναι φέτος η ΔΕΗ. Βέβαια, θα συμμετέχει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά το κενό δεν συμπληρώνεται. Θα ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία να ακουστούν οι απόψεις της Δημόσιας Επιχείρησης σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για τον κλάδο, αλλά τελικά αυτό δεν κατέστη εφικτό.