Το θετικό διεθνές κλίμα και τα επιπλέον μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 που αναγράφονται στον νέο προϋπολογισμό οδήγησαν χθες ανοδικά τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ισορροπώντας και το κόστος δανεισμού της χώρας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα
Το θετικό διεθνές κλίμα και τα επιπλέον μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 που αναγράφονται στον νέο προϋπολογισμό οδήγησαν χθες ανοδικά τις μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας ισορροπώντας και το κόστος δανεισμού της χώρας σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος, παρ΄ ότι διπλάσιος από τον αρχικά σχεδιαζόμενο για το 2011, είναι εφικτός στον βαθμό που η προσαρμογή στο σκέλος των δαπανών εφαρμοστεί αποτελεσματικά, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οπως σημειώνουν, καθώς η μείωση του ελλείμματος εμφανίζεται περισσότερο ισορροπημένη μεταξύ εσόδων και δαπανών, η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο 3% το ερχόμενο έτος εμφανίζεται μάλλον ως μια ρεαλιστική προοπτική, αν και με τη δημοσιονομική προσαρμογή να εντείνεται ορισμένοι δεν αποκλείουν ύφεση ακόμη και στα επίπεδα του 4%.

Παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 θα έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να μην πετύχει τον εφετινό στόχο, η δημοσιονομική προσαρμογήπερίπου 6 ποσοστιαίες μονάδεςήταν ικανοποιητική, σχολίασαν ορισμένοι διαχειριστές, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια το 2011.

Ο στόχος πάντως για το νέο έτος θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να είναι πολύ αδύναμη. Από αυτή την άποψη ο περιορισμός των δαπανών και η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων όπου υπάρχει υστέρηση θεωρούνται σημαντικά, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να εντείνει και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Υπάρχουν συγχρόνως και φωνές που υποστηρίζουν ότι με το έλλειμμα να παραμένει στα ύψη και τη σχέση του χρέους ως προς το ΑΕΠ να αυξάνει ίσως η χώρα αποτύχει τελικά να ελέγξει τη δυναμική του χρέους χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση.

Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν μάλιστα το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού ενθαρρυντικό, με την έννοια ότι είναι επαρκές για να... διασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου, χωρίς όμως να είναι σε θέση να εξαλείψει ακόμη τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για τη χώρα. Κλειδί λοιπόν για τις εξελίξεις αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα, αυξάνουν όμως μεσοπρόθεσμα την ελπίδα να οδηγήσουν τελικά και σε μια πιο ανταγωνιστική και ισορροπημένη οικονομία όταν και όποτε με το καλό η ύφεση αποτελέσει παρελθόν. Τότε και η χώρα επιτυγχάνοντας ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό θα δείξει ότι μπορεί να ξεφύγει από τη στενωπό.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 19/11/2010)