Ο Μεγάλος Απών

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα το 15ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων από όλους τους τομείς της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και με την παρουσία ομιλητών διεθνούς κύρους από το εξωτερικό. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πρωτοφανής απουσία της ΔΕΗ, η οποία στο παρελθόν στήριξε τον σημαντικό αυτό θεσμό.
energia.gr
Σαβ, 20 Νοεμβρίου 2010 - 10:47

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα το 15ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2010» του ΙΕΝΕ, με τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων από όλους τους τομείς της ενέργειας στη χώρα μας, αλλά και με την παρουσία ομιλητών διεθνούς κύρους από το εξωτερικό. Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πρωτοφανής απουσία της ΔΕΗ, η οποία στο παρελθόν στήριξε τον σημαντικό αυτό θεσμό.

Είναι γνωστό πως η έλευση του επαχθούς Μνημονίου στην οικονομική ζωή της χώρας μας, οδήγησε σε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση σχετικά με τον ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρισμού στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα. Οι εξελίξεις αυτές είναι προφανές ότι προωθούνται άνωθεν, με το υπουργείο και τη ΔΕΗ να μην έχουν τα περιθώρια ελιγμών που θα είχαν υπό άλλες περιστάσεις.

Στα πλαίσια αυτά, στελέχη του ΙΕΝΕ τοποθετήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, με τρόπο πάντως που θα επηρεάζει στον μικρότερο δυνατό βαθμό τις μελλοντικές δυνατότητες της Επιχείρησης και τους εργαζόμενους σε αυτή, ενώ θα μειώσει και το σημαντικό χρέος της, ωφελώντας παράλληλα την εθνική οικονομία . Τις απόψεις αυτές εκφράζουν άλλωστε και πολλοί άλλοι παράγοντες του κλάδου, όπως και έμπειρα στελέχη της αγοράς ενέργειας, δίχως να δέχονται τα πυρά της διοίκησης της ΔΕΗ.

Κατά συνέπεια, η αντίδραση της ΔΕΗ να μη συμμετάσχει στο φετινό Εθνικό Συνέδριο είναι ίσως έκδηλη μιας σπασμωδικής αντίδρασης απέναντι στις νέες αυτές εξελίξεις και σίγουρα δεν τιμά την προηγούμενη εικόνα της Επιχείρησης ως στυλοβάτη του κλάδου στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία των έμπειρων στελεχών της ΔΕΗ στον δημόσιο διάλογο κρίνεται ως απαραίτητη, ειδικά στη δύσκολη ιστορική καμπή που διανύουμε, ενώ αντιθέτως η απουσία τους ζημιώνει τόσο τον πλουραλισμό των απόψεων, όσο και την ίδια την Επιχείρηση, η οποία στερείται ενός σημαντικού βήματος για να καταθέσει τις απόψεις της. Ειδικά από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία, η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί στην επικοινωνία και τον γόνιμο διάλογο, παρά στην αποχή.

Το συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη» ασχολείται με το σύνολο των ζητημάτων του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας και προφανώς δεν περιορίζεται μονάχα στην αγορά ηλεκτρισμού. Καθώς απελευθερώνονται οι ενεργειακές αγορές διεθνώς, παρατηρείται ταυτόχρονα και η ενοποίηση ή επέκταση των δραστηριοτήτων πολλών επιχειρήσεων στα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς Αυτός θα έπρεπε να είναι ένας λόγος παραπάνω για τη ΔΕΗ ώστε να έρθει σε επαφή με το σύνολο των φορέων και των ομίλων του κλάδου στη χώρα μας, αφού παρουσιάζονται διαρκώς νέες προοπτικές για συνεργασίες και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Τέλος, η διοίκηση της ΔΕΗ αρέσκεται στο να ισχυρίζεται ότι είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία. Με στάσεις και θέσεις σαν αυτή όμως, πολλοί είναι αυτοί που δικαίως διερωτώνται που ακριβώς εντοπίζεται ο ευρωπαϊκός αυτός προσανατολισμός.